A színész az elismerést a 76. cannes-i fesztiválon, az Indiana Jones-sorozat ötödik epizódjának világpremierje előtt vehette át. Az alkotást versenyen kívül mutatták be.

A 80 éves amerikai filmsztár a kalandfilm teljes alkotógárdájával vonult fel az Indiana Jones és a sors tárcsája című film bemutatója előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén.

A fesztivál előzetesen csak annyit közölt, hogy Harrison Ford előtt is tiszteleg majd, így a tiszteletbeli Arany Pálma-díj meglepetésként érte a filmsztárt, akit állva tapsolva ünnepelt a Lumière-terem 2300 fős közönsége. Az elismerést Iris Knobloch, a fesztivál új elnöke és Thierry Frémaux igazgató nyújtotta át.

 „Nagyon meg vagyok hatva” – mondta könnybe lábadt szemmel a filmsztár.

Tizenöt évvel a legutóbbi Indy-film után Harrison Ford az ötödik – és a gyártó Disney-produkció szerint utolsó – alkalommal öltötte magára a legendás kalandor régész jelmezét. Míg az előző négy részt Steven Spielberg rendezte, a több mint két és félórás új részt James Mangold jegyzi, a történet pedig követi az Indiana Jones-filmek bevált receptjét: a régész a veszélyes helyzetekből egy csapásra ki tud szabadulni, viszont a kígyóktól továbbra is fél.

A világpremierre az amerikai filmsztár mellett Cannes-ba érkezett a film szereplői közöl a Helenát játszó Phoebe Waller-Bridge, valamint John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore és Mads Mikkelsen is, aki a főellenséget, egy náci tudóst alakítja.

Az újabb rész egyik különlegessége, hogy a hollywoodi filmekben egyre gyakrabban használt digitális fiatalítás technikájának köszönhetően a film elején Harrison Ford több évtizeddel fiatalabbnak látszik egy második világháborús náci vonattámadás jelenetében.

Harrison Ford még mindig remek formában van – mondta a rendező James Mangold az AFP hírügynökségnek adott interjúban a premier előtt. A 80 éves színész a filmben részt vesz egy víz alatti kincsvadászaton Szicília partjainál, egy tuk-tukos üldözésben Marokkóban és egy őrült New York-i kavalkádban is.

A Walt Disney és a Lucasfilm gyártásában készült film producere Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, executive producere pedig Steven Spielberg és George Lucas. A film zenéjét – akárcsak az 1981-ben bemutatott Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói óta minden Indy-filmét – John Williams komponálta.

A filmet Magyarországon június 29-től láthatják a mozinézők.

Fotó: Valery Hache / AFP