fbpx

Tisztikereszttel tüntették ki a kolozsvári Házsongárdi temető magyar sírjainak megmentőjét

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki csütörtökön Kolozsváron Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetet, a Házsongárdi temető magyar sírjainak megmentésén munkálkodó Házsongárd Alapítvány létrehozóját.

Kolozsvár, 2009. május 7. Tumbák, koporsó formájú sírkövek. A kolozsvári székhelyű Házsongárd Alapítvány 2002 óta pályázik és gyűjt pénzt a temető régi síremlékeinek helyreállítására. Ebben az évben a Miniszterelnöki Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Külügyminisztérium mellett a hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatásával és helyi magánadományokból gyűlt össze a munkálatokra fordítható pénz. MTI Fotó: Oláh Tibor

A kitüntetést Grezsa Csaba konzul adta át egy olyan meglepetésrendezvény keretében, amelyet a Házsongárd Alapítvány Gergely Erzsébet beavatása nélkül szervezett az alapító nyolcvanadik születésnapja alkalmából. Amint az ünnepeltet méltató Gaal György helytörténész mondta:

Gergely Erzsébet Kolozsvár egyik legtiszteltebb és leghitelesebb személyisége.

Már tanárként arra biztatta a diákjait, hogy viseljék gondját az erdélyi magyarság panteonjának, ám az igazi munka az 1999-es nyugdíjazása után kezdődött számára. Akkortól ugyanis minden energiáját a temető magyar sírjainak megóvására fordította. Az általa létrehozott Házsongárd Alapítvány csaknem 400 sír műemléki adatlapját készítette el, és harcolta ki e sírok védettségét, munkája nyomán pedig újabb 600 sír műemléki felterjesztése következik. Emellett 163 sírkő és 11 kripta restaurálását végezte el. Tevékenységét egy olyan korban végezte, amikor mindennapossá vált, hogy rátemetkeztek a magyar személyiségek sírjaira, és eltüntették a temető fontos magyar emlékeit.

Gergely Erzsébetet levében köszöntötte Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki úgy vélte: a nyolcvanadik születésnap arra figyelmeztet, hogy nekünk is olyan őröknek kell lennünk, akiktől nem orozzák el a kincset, mert előbb-utóbb át kell vennünk a stafétát.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, Brendus Réka a köszöntésében megállapította: az ünnepelt az eredményért harcol, nem a sikerért. Ennek tulajdonította, hogy Gergely Erzsébet a nyilvánosságot kerülve, a háttérből él a hivatásának, elhivatottságának.

Gergely Erzsébet beszédet mond a Bánffy-kripta átadó ünnepélyén. Fotó: MTI/Biró István
Az eseményre az alapítvány albumot adott ki, amely összefoglalja a Házsongárdi temető védelmében végzett 22 éves munkát.

Az albumot bemutató Sipos Dávid Gergely Erzsébet egy korábbi kijelentését idézte, mely szerint a Házsongárdi temetőbe látogató turisták jobban tennék, ha a piros-fehér-zöld szalagok helyett kitépett gyomokat hagynának maguk után.

Gergely Erzsébet köszönő beszédében megjegyezte: élőhelye lett a temető, és ez sok áldozatot kívánt a családja és a munkatársai részéről. Köszönetet mondott mindazoknak, akikkel egy csapatban végezte a munkát.

Nyitókép: Tumbák, koporsó formájú sírkövek a Házsongárdi temetőben. Fotó: MTI/Oláh Tibor

A rovat további cikkei