A nagyítás során Báthory Gábor (1608–1613) fejedelem bal szemében egy A, jobb szemében egy I betűt fedeztek fel.

A könyvtár vezetősége pénteken hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy befejeződött a képtár 11 fejedelemportréjának a digitalizációja. Ezek az Erdélyi Fejedelemség legfontosabb időszakának uralkodóit ábrázolják. A képek többségén az uralkodó neve is szerepel.

A képeket modern és érzékeny eljárással digitalizálták. Az eljárás során új felfedezést is tettek: nagyítással Báthory Gábor (1608–1613) fejedelem bal szemében egy A, jobb szemében egy I betűt fedeztek fel, feltételezéseik szerint az ismeretlen festő iniciáléit. A digitalizáció által lehetővé tett nagyítás az eddig nem látott részlet mellett a festmények eredeti színeit is felfedte.

Az iniciáléval ellátott olajfestmény a XVII.–XVIII. században készült, történelmi szempontból nagyon értékes. A festmények sorozatot alkotnak. Időrendi sorrendben követik egymást a legfontosabb erdélyi fejedelmek Báthory Istvánnal kezdődően.

A gyulafehérvári Batthyáneumot 1789-ben alapította Batthyány Ignác püspök, egyháztörténész, aki halála után a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyta. Ez a legnagyobb értékű ingatlan-, könyv- és ősnyomtatvány-gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

A képen Báthory Gábor (1608–1613) fejedelmet ábrázoló festmény a Batthyáneumban.