A 2020/2021-es évadban is meghatározó a fiatal rendezők jelenléte.

A társulat pótolja az előző évad három elmaradt bemutatóját. Szeptember 18-án az Örkény Stúdióban Orwell disztópiájának színpadi adaptációja kerül színre ’84 címmel Widder Kristóf rendezésében, majd ugyanott október 9-én Racine Andromakhéját láthatja a közönség. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó. Ugyancsak október 9-től látható a nagyszínpadon a Zűrzavar 2045, amely Lev Birinski Bolondok tánca című tragikomédiájából készült és Polgár Csaba rendezi.

Október 24-én a Kiváló dolgozók című darabot mutatják be, szerzői Boross Martin (ő a rendező is), Neudold Júlia és Szabó-Székely Ármin. A műfaj dokumentarista színház, a társulat tagjai mellett civil szereplők lépnek színpadra. Az előadás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik programja.

Szabó Magda klasszikusának, Az ajtónak 2021. január 15-én lesz a bemutatója a nagyszínpadon Gáspár Ildikó rendezésében. Február 5-én az Örkény Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című filmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat, az előadást Ördög Tamás rendezi. Ugyanott lesz látható február 19-től a Winterreise Tarnóczi Jakab rendezésében; Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé.

Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című példázatát a nagyszínpadon, bemutatója április 30-án lesz, akárcsak Schwechtje Mihály rendezésének az Örkény Stúdióban, amelynek munkacíme Szex. Újra. El. A bemutatók sorát Takács Nóra Diána önálló dalestje zárja az Örkény Stúdióban május 28-án, az előadás zenei vezetője Kákonyi Árpád.

A teátrumban megkezdődnek a Végtelen tréfa című összművészeti vállalkozás munkái. David Foster Wallace regénye az X generáció Ulyssese, interpretálása túlmutat a jelenleg ismert színházi kereteken. Az előadás rendezője Bodó Viktor, a bemutató a 2021/2022-es évadban lesz.

Új tagok

Az új évadban három művésszel bővül az Örkény Színház társulata: Józsa Bettina és Bajomi Nagy György új tagként érkezik, visszatér a társulatba Szandtner Anna. Az Örkény Stúdió művészeti vezetője a 2020/2021-es évadtól Polgár Csaba.

Nézőtér az egész világ – elindul az Örkény stream

Az Örkény Színház kiépítette saját streamstúdióját és októberben megkezdi előadásainak rendszeres online-közvetítését.

Biztonsági intézkedések

A biztonság fokozása érdekében egyebek mellett a nézői létszámot félházban limitálják. A nézőtér levegőjét minden nap ózonmentes germicid lámpákkal fertőtlenítik. Hagyományos módon is fokozottan fertőtlenítenek minden felületet, az előcsarnok több pontján pedig kézfertőtlenítésre is lehetőség lesz.

Az előcsarnokba való belépés előtt minden néző testhőmérsékletét érintésmentes, automata hőmérővel mérik. A határérték (37,6 Celsius-fok) fölötti testhőmérséklettel rendelkező nézőket felkérik, hogy ne tekintsék meg az előadást. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken kötelező a maszkviselés; maszkot a színházban is lehet vásárolni. Ideiglenesen megszüntetik a ruhatár-használatot, a kabátot be lehet vinni a nézőtérre.

A színházban a főváros támogatásával megépült a mozgássérült lift, a nagyszínpadi előadások immár a kerekesszékes nézők számára is akadálymentesek.

Nyitókép: Horváth Judit