fbpx

Tíz dal, ami idén nyáron nem hiányozhat a lejátszási listáról

A nyári hónapok beköszöntével nemcsak a ruhatár frissítése ajánlott, hanem zenei téren is érdemes felvennünk a fonalat. Arra az esetre, ha kiszökkennénk a végtelen lejátszásra állított Balatoni nyár mókuskerekéből, összegyűjtöttük azokat a dalokat, amelyek idén a forró napokra beizzított (vagy éppenséggel behűtött) dallisták kötelező elemei.

In this handout photo courtesy of The Recording Academy, British singer Harry Styles performs during the 63rd Annual Grammy Awards Ceremony broadcast live from the Staples Center in Los Angeles on March 14, 2021. (Photo by Kevin Winter / The Recording Academy / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Kevin WINTER / The Recording Academy via Getty Images" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Harry Styles: Late Night Talking

Harry Styles fordulatokkal tűzdelt szólókarrierje a 2019-es, Fine Line című lemezzel végleg maga mögött hagyta az évtizedes skatulyákat. Az énekes akkor a stílusának kibontakoztatását tűzte ki célul, és az idei Harry’s House pedig nemcsak folytatta, hanem alighanem be is teljesítette ezt az igyekezetet. A májusi új album dala, a Late Night Talking bizonyára sokszor fog pörögni a következő hónapokban. Jól eltalált szintiszólamaival és R&B-s ízével nagyszerűen megalapozza a délutáni lazsálás hangulatát.

Nicky Youre & dazy: Sunroof

A Los Angeles-i illetőségű Nicky Youre még viszonylag friss név a globális popzenei szcénában. Tavaly decemberben megjelent, Sunroof című dala csak a második kiadott szerzeménye, mégis a huszadik helyig repítette a fiatal előadót a Billboard Hot 100 listáján. A keltezés senkit se tévesszen meg: az év utolsó hónapjaiban is lehet nagyszerű nyári dalt faragni, főleg ha ezt Kaliforniában teszi az ember.

Wellhello x Andro: Crush

Hogy Wellhello-sláger nélkül nincs nyár, minden bizonnyal az egyik legbiztosabb kijelentés, amit a magyar zeneipar berkeiben tehet az ember. Az idén már nyolcadik évét taposó formáció Andróval kiegészülve vágott neki a forró hónapoknak, a bevált, de még mindig arcátlanul jól működő receptet követve: kapós refrén, vízpart, szerelem, buli és egy csipetnyi irónia. Némi újdonságként pedig a house-EDM műfaja.

Lost Frequencies ft. Calum Scott: Where Are You Now

A belga Lost Frequencies és az angol Calum Scott közreműködéséből született Where Are You Now ugyan még 2021-ben jelent meg, de méltó helyét az idei nyár slágerei között találta meg. Vérbeli tropical house fülbemászó gitárbetéttel: a fülledt nyári éjszakák felpezsdítésének kötelező darabja.

Carson Coma: Kék Hullám Kemping

A Carson Coma dala nem (csak) reprezentatív jelleggel kerül rá a listánkra. Hosszú idő óta nem született már olyan dal, ami ennyire jól ragadja meg a balatonozás esszenciáját, nem mellesleg a pátoszos retrót hanyagolva, naprakész stíluseszközökkel, a jelen fiatalságáról és ahhoz szólva. Meglehet, a Kék Hullám Kemping nem feltétlenül nyári dalnak készült, ám most, hogy nyakig benne vagyunk a nyárban, minden alkalommal felvillanyozó változatosságot hoz magával.

Lizzo: About Damn Time

Pattogó basszusok, a szép emlékű funk- és diszkókorszakot idéző, háttérből ritmust diktáló gitárjáték, csípős nyelvű szöveg, összetéveszthetetlen énekhang, de legfőképpen mindent elsöprő lendület. Lizzo a rappermúltjától elkanyarodva az 1980-as évek miliőjét célozta meg, és ezzel 2022 egyik legjobb popdalát hozta el nekünk.

Halott Pénz ft. Dzsúdló: Mielőtt megismertelek

Ez a dal a mintapéldája annak, hogy mi történik akkor, ha a magyar fősodratú pop legmenőbb nevei találkoznak. Dzsúdló 2019-es felbukkanása óta a hazai trapszíntér megkerülhetetlen alakjaként nagyszerűen kiegészíti az évek óta megbízható ütemben és minőségben slágereket szállító Halott Pénzt. A szerelmi tematika itt is uralkodó, de annyi baj legyen: a forró napok forró dalokat követelnek.

AKC Misi & AKC Kretta & Nasiimov: Hol vagyok

Ha már honi trapszcéna: még tavaly októberben tekintettük át nagy vonalakban az új hullámos trap kusza történetét. A cikk általános tanulsága az volt, hogy a trapperekben bizony bőven van kraft. Említettük AKC Misi nevét is, aki AKC Krettával nemrég kiadta jobbnál jobb számokat felvonultató, Holdvilág Club Hotel & Casino című lemezét. Ebből a dalsorból származik a trappel sokszor kéz a kézben járó neosoullal tűzdelt Hol vagyok, ami a hosszúra nyúlt éjszakák és a kipörgetett augusztusi bulik himnusza is lehetne.

Charlie Puth: Light Switch

A Light Switch, noha szűk fél éve jelent meg, már ennyi idő alatt is akkora karrierutat járt be, hogy a klasszikusok is megirigyelhetnék. A kortárs pop és R&B tengelyén mozgó Puth októberre tervezett lemezének beharangozó dala ez, de addig is bérelt helye van a popzenei lejátszási listákon, tartsunk bármilyen évszakban.

HoneyBeast & Paulina: Tele a szívem

Zárásként következzék egy igazi életvidám magyar dal, amelyet a Paulinával kiegészült HoneyBeast tolmácsolásában hallhatunk. Friss és könnyed, ám mély érzelmi világot fellebbentő szövegével könnyű egy hullámhosszra kerülni. Várakozással teli, hosszú utazások kísérőzenéjének ajánljuk.

Nyitókép: Harry Styles. Fotó: AFP/The Recording Academy/Kevin Winter

A rovat további cikkei