Harry Styles: Late Night Talking

Harry Styles fordulatokkal tűzdelt szólókarrierje a 2019-es, Fine Line című lemezzel végleg maga mögött hagyta az évtizedes skatulyákat. Az énekes akkor a stílusának kibontakoztatását tűzte ki célul, és az idei Harry’s House pedig nemcsak folytatta, hanem alighanem be is teljesítette ezt az igyekezetet. A májusi új album dala, a Late Night Talking bizonyára sokszor fog pörögni a következő hónapokban. Jól eltalált szintiszólamaival és R&B-s ízével nagyszerűen megalapozza a délutáni lazsálás hangulatát.

Nicky Youre & dazy: Sunroof

A Los Angeles-i illetőségű Nicky Youre még viszonylag friss név a globális popzenei szcénában. Tavaly decemberben megjelent, Sunroof című dala csak a második kiadott szerzeménye, mégis a huszadik helyig repítette a fiatal előadót a Billboard Hot 100 listáján. A keltezés senkit se tévesszen meg: az év utolsó hónapjaiban is lehet nagyszerű nyári dalt faragni, főleg ha ezt Kaliforniában teszi az ember.

Wellhello x Andro: Crush

Hogy Wellhello-sláger nélkül nincs nyár, minden bizonnyal az egyik legbiztosabb kijelentés, amit a magyar zeneipar berkeiben tehet az ember. Az idén már nyolcadik évét taposó formáció Andróval kiegészülve vágott neki a forró hónapoknak, a bevált, de még mindig arcátlanul jól működő receptet követve: kapós refrén, vízpart, szerelem, buli és egy csipetnyi irónia. Némi újdonságként pedig a house-EDM műfaja.

Lost Frequencies ft. Calum Scott: Where Are You Now

A belga Lost Frequencies és az angol Calum Scott közreműködéséből született Where Are You Now ugyan még 2021-ben jelent meg, de méltó helyét az idei nyár slágerei között találta meg. Vérbeli tropical house fülbemászó gitárbetéttel: a fülledt nyári éjszakák felpezsdítésének kötelező darabja.

Carson Coma: Kék Hullám Kemping

A Carson Coma dala nem (csak) reprezentatív jelleggel kerül rá a listánkra. Hosszú idő óta nem született már olyan dal, ami ennyire jól ragadja meg a balatonozás esszenciáját, nem mellesleg a pátoszos retrót hanyagolva, naprakész stíluseszközökkel, a jelen fiatalságáról és ahhoz szólva. Meglehet, a Kék Hullám Kemping nem feltétlenül nyári dalnak készült, ám most, hogy nyakig benne vagyunk a nyárban, minden alkalommal felvillanyozó változatosságot hoz magával.

Lizzo: About Damn Time

Pattogó basszusok, a szép emlékű funk- és diszkókorszakot idéző, háttérből ritmust diktáló gitárjáték, csípős nyelvű szöveg, összetéveszthetetlen énekhang, de legfőképpen mindent elsöprő lendület. Lizzo a rappermúltjától elkanyarodva az 1980-as évek miliőjét célozta meg, és ezzel 2022 egyik legjobb popdalát hozta el nekünk.

Halott Pénz ft. Dzsúdló: Mielőtt megismertelek

Ez a dal a mintapéldája annak, hogy mi történik akkor, ha a magyar fősodratú pop legmenőbb nevei találkoznak. Dzsúdló 2019-es felbukkanása óta a hazai trapszíntér megkerülhetetlen alakjaként nagyszerűen kiegészíti az évek óta megbízható ütemben és minőségben slágereket szállító Halott Pénzt. A szerelmi tematika itt is uralkodó, de annyi baj legyen: a forró napok forró dalokat követelnek.

AKC Misi & AKC Kretta & Nasiimov: Hol vagyok

Ha már honi trapszcéna: még tavaly októberben tekintettük át nagy vonalakban az új hullámos trap kusza történetét. A cikk általános tanulsága az volt, hogy a trapperekben bizony bőven van kraft. Említettük AKC Misi nevét is, aki AKC Krettával nemrég kiadta jobbnál jobb számokat felvonultató, Holdvilág Club Hotel & Casino című lemezét. Ebből a dalsorból származik a trappel sokszor kéz a kézben járó neosoullal tűzdelt Hol vagyok, ami a hosszúra nyúlt éjszakák és a kipörgetett augusztusi bulik himnusza is lehetne.

Charlie Puth: Light Switch

A Light Switch, noha szűk fél éve jelent meg, már ennyi idő alatt is akkora karrierutat járt be, hogy a klasszikusok is megirigyelhetnék. A kortárs pop és R&B tengelyén mozgó Puth októberre tervezett lemezének beharangozó dala ez, de addig is bérelt helye van a popzenei lejátszási listákon, tartsunk bármilyen évszakban.

HoneyBeast & Paulina: Tele a szívem

Zárásként következzék egy igazi életvidám magyar dal, amelyet a Paulinával kiegészült HoneyBeast tolmácsolásában hallhatunk. Friss és könnyed, ám mély érzelmi világot fellebbentő szövegével könnyű egy hullámhosszra kerülni. Várakozással teli, hosszú utazások kísérőzenéjének ajánljuk.

Nyitókép: Harry Styles. Fotó: AFP/The Recording Academy/Kevin Winter