kobuci_kredit_barta_imre_600x400.png
Fotó: Barta Imre

A június 13-án megrendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kobuci Kert a Szent Margit Kórház javára szervezett június 19-i jótékonysági koncerttel, meg a szórakozóhelyet bemutató, Belicza László Gábor jegyezte portréfotóalbummal ünnepli tizedik születésnapját.

Kaszap Attila programigazgató elmondta, hogy a Kobuci Kert 2005-ben indult Kapolcson, és 2009-ben költözött a Zichy-kastély udvarába. A kínálat alapját a kezdetektől a nép- és világzene jelenti, ehhez kapcsolódott a blues és az underground. Hozzátette, hogy az indulástól fontos számunkra a szolidaritás.

A helyet meghatározza a családias hangulat. Oláh József, a Parno Graszt Együttes vezetője felidézte, hogy amikor először járt a helyen, őt is rögtön megfogta a családias légkör, minden kötöttség nélkül jól érezték magukat. ?Első alkalommal attól tartottam, hogy itt stílusidegenek leszünk, de épp az ellenkezője történt, az egyik legjobb helyünk a Kobuci Kert? ? mondta Péterfy Bori.


ripoff_ferenczi_kredit_barta_imre_600x400.png
Ripoff Raskolnikov és Ferenczi GyörgyFotó: Barta Imre

Bús Balázs III. kerületi polgármester szerint a Kobuci az egyik legfontosabb óbudai kulturális helyszínné vált. ?Már Kapolcson lejártam a Kobuciba, és polgármesterként is örültem, amikor a hely Óbudára költözött" ? emlékezett vissza.

A Kobuci tizedik születésnapján, június 19-én Pál István Szalonna és Bandája, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák lép fel. Mint elhangzott, az est fellépői szimbolikusan a kert történetét, vagyis a népzenétől a világzene felé vezető utat járják végig.

?Két szezonon keresztül fotóztam a kert szereplőit, a helyszínen nagyon érezhető a zene összekötő ereje. Korábban nem készítettem portrékat, és ez az első könyvem" ? mondta a jelenleg a Műcsarnok fotósaként dolgozó Belicza László Gábor.


20._bocskor_bi__borka__magashegyi_underground__300x381.png
Egy portré a százból: Bocskor BíborkaFotó: Belicza László Gábor

Az est bevétele a Szent Margit Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályának felújítását szolgálja. Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója azt mondta, hogy az intézmény több mint százhúsz éves történetében a közösség támogatása mindig fontos volt, és most is szükségük van a civilek segítségére.

 

?A Kobucival együttműködve tavaly a vesebetegeket ellátó osztály fejlesztésére gyűjtöttünk, idén a nagyon idős és beteg emberek kórházi ellátását szeretnénk javítani és a lehető legbarátságosabb környezetet kialakítani számukra azokban a hetekben és hónapokban, amikor nálunk vannak" ? emelte ki a főigazgató. Bús Balázs bejelentette, hogy alpolgármesterei és ő is csatlakozik a jótékonysági gyűjtéshez, ezért egyhavi fizetésüket ajánlják fel a Szent Margit Kórház javára.


kobuci_sajtotajekoztato_kredit_barta_imre_600x399.png
Fotó: Barta Imre

A sajtótájékoztatón részt vevő művészek ? Ripoff Raskolnikov, Péterfy Bori, Oláh József, Ferenczi György, Ágoston Béla ? valamennyien szerepelnek a most megjelent Tíz év élő zene című portréfotókötetben, amely Belicza László Gábor munkája és a Kobuci fontos muzsikusait, stábtagjait mutatja be, összesen mintegy száz képben.

A Kobuci Kert kerek évfordulója a június 16-án kezdődő és 21-ig tartó II. Óbudai Világzenei Hét része.

 

Ayhan Gökhan