Rémgyűjtemény, ritka párosok, bensőséges beszélgetések, zene és szó összefonódása – ezek várják az irodalmi élet szerelmeseit az idei Művészetek Völgyén.

Grecsó Krisztián: Lányos apa

Budapest, 2023. május 11.
Grecsó Krisztián író Lányos apa című könyvének bemutatóján a Margó Irodalmi Fesztiválon a Margitszigeten 2023. május 11-én.
MTI/Máthé Zoltán
Grecsó Krisztián író. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Grecsó Krisztián tavaly megjelent nagy sikerű könyvében a szülővé válás szépségeit és nehézségeit boncolgatja. Személyes történeteken, visszaemlékezéseken keresztül igyekszik feltárni, hogyan öröklődnek generációkon átívelően a szülői és gyermeki viselkedésminták, stratégiák, mindezt úgy, hogy nemcsak a saját életére, de az olvasóéra is ablakot nyit az író. A könyvhöz kapcsolódó előadás a Művészetek Völgyén július 20-án, szombaton 19.30-kor kezdődik a Poket zsebkönyvek udvarában.

Vannak vidékek – Bogdán Zsolt és a Kaláka Kányádi-estje

A Kaláka sajátos pozícióval bír a magyar kultúrában: amellett, hogy a modern magyar zene megkerülhetetlen formációja, az irodalmi életen is rajta hagyta kézjegyét a zenekar. Magyarország első számú versmegzenésítői a Művészetek Völgyén Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas kolozsvári színésszel kiegészülve szedik csokorba kedvenc Kányádi Sándor-verseiket július 21-én, vasárnap 19.00-kor a Kaláka versudvarban.

Kollár-Klemencz László: Vad

Kollár-Klemencz László zenész. Fotó: Hegyi Júlia Lili
Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

Ugyancsak 21-én 20.00-tól lép a színre Kollár-Klemencz László, aki Vad című, készülőben lévő regényének eddigi anyagait öntötte zenés irodalmi műsorba. A középkori Magyarországon játszódó történet egy remete útját meséli el, aki a Pilisben barangolva keresi a hitét és kapcsolódását a természethez, az emberi ősállapothoz. Az est a Poket zsebkönyvek udvarában kapott helyet.

Bestiarium Hungaricum-kötetbemutató

A tavaly megjelent Bestiarium Hungaricum szerzői arra vállalkoztak, hogy összegyűjtik a magyar nép- és rémmesék, tradicionális mondavilágunk varázslényeit és szörnyeit. Az átfogó gyűjtemény egy kivételesen igényes, akár szórakoztató kötetként, akár néprajzi szakmunkaként is forgatható kötetté kerekedett: utóbbira Magyar Zoltán kutatása és olvasmányos szövegei, előbbire pedig Németh Gyula színes grafikái, valamint P. Szathmáry István fekete-fehér linómetszetei adnak lehetőséget. A könyvhöz kapcsolódóan Vörös András tart előadást július 23-án 16.30-tól a Filmio Pajta Mozgó színpadán.

A Vulkán irodalmi folyóirat alkotóinak bemutatkozása

A Vulkán irodalmi és környezetvédelmi folyóiratot Bojár Iván András alapította, aki a Szent György-hegy térségének meghatározó kulturális szereplője. A badacsonyi irodalmi életet összefogó lap jóvoltából a kortárs irodalom és a cigányság kapcsolatáról lesz szó július 23-án 19.00-kor a Romani Design udvarban, mely eseményen az alapító-szerkesztő mellett felolvas Láng Judit író, újságíró és Pomázi Adél író is.

A kis herceg – Vecsei H. Miklós és Csorba Lóci zenés felolvasószínháza

Vecsei H. Miklós és Csorba Lóci A kis herceg zenés felolvasószínházi estje. Fotó: Hegyi Júli Lili / Kultúra.hu
Vecsei H. Miklós és Csorba Lóci A kis herceg zenés felolvasószínházi estje. Fotó: Hegyi Júli Lili / Kultúra.hu

Rendhagyó feldolgozással lép színpadra a Poket zsebkönyvek udvarában Vecsei H. Miklós és Csorba Lóci duója. A zenés darabban a színész játssza az egyik legismertebb ifjúsági regény, A kis herceg összes karakterét, egy kivétellel: Csorba Lóci a Róka szerepében tűnik fel. A vetítéssel illusztrált előadást július 23-án 21.00-tól láthatja a közönség. Csorba Lócival itt beszélgettünk a darabról.

Zene+Szó Juhász Annával

A Petőfi Kulturális Ügynökség Petőfi udvarában július 20. és 24. között zenés irodalmi találkozóra invitálja az érdeklődőket Juhász Anna irodalmár. Mások mellett vendégül látja majd a színpadon Bereményi Gézát, Hrutka Róbertet és Für Anikót, de beszélget majd Csányi Vilmos etológus-íróval is a teremtő képzeletről, vágyakozásról és kíváncsiságról, valamint társa lesz majd Háy János is, akit legújabb, Boldog boldogtalan című nagyregényéhez kapcsolódva bír majd szóra.

Egy költő, egy zenész – Simon Márton és Gryllus Vilmos

A Kaláka versudvar zenés irodalmi estjeinek egyik vendége a kortárs költészet egyik leghíresebb alakja, Simon Márton lesz, aki a Kaláka zenekar énekes-gitárosával, Gryllus Vilmossal lép majd színpadra.  A Művészetek Völgyére összeálló alkalmi duót július 25-én, csütörtökön 16.00-tól láthatja majd a közönség.

Horváth Kristóf Színész Bob slam poetry estje

A Romani Design udvarban július 25-én, csütörtökön 19.00-kor kezdődik Magyarország slam poetry mesterének szólóestje, majd másnap szintén 19.00-tól rendhagyó irodalomórára és improvizatív, közös versírásra hívja az érdeklődőket a művész. Színész Bobbal itt beszélgettünk legutóbb.

Zenés olvasósarok Varró Danival

A MeseCentrum szervezésében látja vendégül a PKÜ Petőfi udvara július 27-én, szombaton 16.30-tól a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági költészet állócsillagát, Varró Danit. A költő interaktív műsorral készül az eseményre, a felolvasás mellett személyes könyvajánlóval és meseolvasási tanácsokkal várja a közönséget.