fbpx

Tíz különleges program a magyar költészet napjára

Versünnep-döntő, új utcatáblák avatása, irodalmi séta, szabadulószoba, hangszórókból szóló versek – csak néhány esemény a színes április 11-i programkínálatból.

A Versünnep Alapítvány versenyprogramjára jelentkezett hivatásos előadóművészek nyilvános döntőjét április 11-én tartják a Nemzeti Színházban. A verseny elődöntőjéből összesen tizenegyen jutottak a döntőbe, így öten versmondással, négyen versmegzenésítéssel, ketten képzőművészeti alkotással lépnek színpadra a magyar költészet napján rendezett rangos seregszemlén. A Versünnep döntője nyilvános és ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció a verseny honlapján lehetséges. A döntőt online is figyelemmel kísérhetik majd az érdeklődők a Versünnep közösségi oldalán.

A XV. kerületben új utcatáblákat helyeznek el a városrész költőkről elnevezett utcáiban. Az új táblákon az adott költő egy-egy fontos versét idézik meg. Összesen tizenegy költő kap verses táblát a kerület mindhárom településrészében, az utolsót április 11-én, József Attila születésnapján helyezik el az Árvavár utca és a József Attila utca sarkán ünnepélyes keretek között. Minden utcatáblán szerepel egy QR-kód is, amely a Csokonai15 weboldalára vezet majd, ahol az idézetek elolvashatók és jeles színművészek tolmácsolásában meghallgathatók.

A Gát utcai József Attila Emlékhelyen a költészet napi koszorúzást és Ferencváros József Attila-díjának átadását rendhagyó tárlatvezetés, Fehér Renátó költő szubjektív József Attila-élményei, majd Fekete Bori és zenészbarátai zenés irodalmi produkciója követi.

A Málenkij Robot Emlékhelyen dr. Dupka György, a kárpátaljai elhurcolások történetét kutató történész és költő segítségével ismerhetik meg a látogatók a lágerköltészet szomorú, ám sokszínű világát.

Az I. kerületben, Márai Sándor egykori Mikó utcai otthona előtt felállított szobránál tartják a hagyományos megemlékezést. Márai Sándor és József Attila öt év eltéréssel ugyanazon a napon születtek. Idén a megemlékezést követően irodalmi sétára hívják az érdeklődőket a Krisztinavárosba. A sétát Bédi János a Petőfi Gimnázium irodalomtanára tartja.

A Karinthy Színház egész nap versektől teszi hangossá a Bartók Béla utat. A színház hangszóróiból több mint harminc vers szól a teátrum művészeinek előadásában. Bodrogi Gyula József Attila Hazám című versét mondja el, Balázs Andrea Határ Győző Várom és Istápom című költeményét szavalja, Kubik Annától pedig Tóth Árpád Álarcosan című versét hallhatják a járókelők.

Ingyenes szabadtéri koncerttel készül a Nemzeti Örökség Intézete a költészet ünnepére. A látogatók április 15-én, szombaton 16 órától Fekete Bori és zenésztársai előadásában hallgathatják meg József Attila megzenésített szerelmes verseit Szeress, ha kedves az életeM! címmel. A Junior Prima díjas énekesnő nemrég jelentette meg azonos című, versfeldolgozásokat tartalmazó lemezét, amelyet most a Fiumei úti sírkertben, József Attila sírjánál mutatnak be. Az előadás a költő nőkhöz való viszonyát és legfontosabb szerelmeit helyezi fókuszba, melyet levélrészletek, megzenésített versek és népdalok mutatnak be, kezdve a legelső és egyben legfontosabb női „szereplővel”, az édesanyjával. Olyan ismert versek csendülnek fel többek között, mint a költő síremlékén is olvasható Íme, hát megleltem hazámat vagy A talán eltűnök hirtelen, illetve a költő utolsó kötetének címadó verse, a Nagyon fáj. A koncerten való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek az intézet honlapján és a Fiumei úti Sírkert Facebook-oldalán olvashatók.

Gödöllőn a könyvtár színes programmal készül a főtéren. Lesz szó emoji versekről, bajszos költőkről, Petőfi kertjéről, ki lehet próbálni az időmértékes ugróiskolát, szerveznek flashmobot, Rabok legyünk vagy szabadok! címmel pedig szabadulószoba nyílik.

A verőcei Zsengélő Caféban zenei improvizációval egybekötött versfelolvasást rendeznek a Dunakanyarban élő kortárs írók, költők, versszeretők műveiből. Zenél: Őri Kiss Botond és Németh Balázs Kristóf.

Az Alba Regia Táncegyesület a magyar könnyűzenei élet klasszikussá vált versfeldolgozásaival, prózai jelenetekkel és népdalaink feldolgozásával emlékezik meg a Puszták Népe Front zenekar különleges, ünnepi, Vershangok című koncertjén Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

A rovat további cikkei