fbpx

Tíz nappal tovább szavazhatnak

Mintegy 34 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes; neki adják át a Kaszás Attila-díjat augusztus 26-án a kecskeméti Katona József Színházban.

A díjat 2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából alapították, amellyel a kezdeményezők a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul.

A díjazott 500 ezer forintos díjazásban részesül a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza.

indexkep

 

JELÖLTEK:

 

SPOLARICS ANDREA

?Számomra ez a jelölés nagyon kedves és megtisztelő figyelem a munkám iránt, amelyet a kollégáimtól kaphatok. Végtelenül hálás vagyok mindenkinek, aki rám szavazott, mert fontos szakmai elismerésnek tartom a Kaszás Attila-díjat! Különleges öröm, hiszen Attilához rengeteg emlék fűz, és talán bízhatok abban, hogy méltó lehetek hozzá, az ő szellemiségéhez, mert ő tényleg vérbeli SZÍNÉSZ volt.?

 

Életút

1986?1988 Madách Színház

1988?1991 Szolnoki Szigligeti Színház

1991?1997 Kolozsvári Állami Magyar Színház

1992?1996 A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem színész tanszékének tanára
1997?2014 Bárka Színház

2014? Budaörsi Latinovits Színház

Jelenleg a Proton Színházban és a Rózsavölgyi Szalonban is játszik, valamint tanít a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskolában.

Játszott többek között Csehov Három nővérében, Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában, Brecht Koldusoperájában, Eug?ne Ionesco A kopasz énekesnőjében, valamint Ibsen A vadkacsájában.

 

CSANKÓ ZOLTÁN

?Barátok voltunk. Fölfoghatatlan, hogy most egy róla elnevezett díj egyik jelöltje lehetek. Ez sokkal több számomra, mint megtiszteltetés.?

 

Életút

1987?1992 Arany János Színház

1992?2004 Radnóti Miklós Színház
2004?2009 Nemzeti Színház
2009? Győri Nemzeti Színház

Játszott a Miskolci Nemzeti Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a dunaújvárosi színházban. Jelenleg is láthatjuk a szombathelyi Weöres Sándor Színházban és a Radnóti Miklós Színházban.

Az utóbbi évek fontosabb színházi szerepei:

Tolsztoj: Anna Karenina (Alekszej Alekszandrovics Karenin)

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (Malvolio)

Beaumarchais: Figaro házassága (Almaviva gróf)

Márton Gyula: Csinibaba (Simon bácsi, a tömbbizalmi)

Molnár Ferenc: A testőr (A kritikus)

Örkény István: Tóték (Az őrnagy)

Számos játék- és tévéfilm szereplője (például A miskolci boniésklájd, A temetetlen halott, Szabadság különjárat, Csocsó, avagy éljen május elseje). A televízióban 140 részt élt meg a gyermekek számára készült Kéménymesék.

 

SCHNEIDER ZOLTÁN

?Az Új Színházban 2001-ben két előadásban is együtt játszottunk, rendkívül szimpatikus kolléga és ember volt. Mindig segített, mindenkihez volt egy jó szava, kíváncsi volt a másikra. Az Éjjeli menedékhelyben, amikor nem volt színpadon, a kutricát formázó díszlet mögül figyelte az előadást. Ha megveregette a vállad, érezted, hogy jó úton vagy a szerepeddel. Furcsa érzés, hogy egy díj viseli a nevét. A Jászai Mari-díj egészen más, tudjuk, hogy élt egy Jászai Mari színművészünk valamikor. Nekem még mindig olyan, mintha Attila itt lenne velünk.?

/Magyar Nemzet, 2014/

 

Életút

A főiskolai évek idején a Katona József Színházban játszott.

1994?2001 Új Színház

2001? Radnóti Miklós Színház

Játszott többek között Tennessee Williams Vágyvillamos, Lars von Trier A Főfőnök, Goldoni A szégyentelenek vagy éppen Shakespeare Othello című darabjában.

Filmek:

Hídember
A halál kilovagolt Perzsiából

Berosált a rezesbanda

Kossuthkifli

Hacktion

A rovat további cikkei