fbpx

10+3 izgalmas gyereknapi program Budapesten és környékén

Régen csak a szájösszeragasztós vattacukor és az ijesztő bohócok közül lehetett választani, ma viszont már rendezvények tucatjai versenyeznek a legkisebbek kegyeiért. A bőség zavarában némiképp rendet vágva tíz plusz három olyan eseményt ajánlunk, amely a gyerekek mellett a szülőknek is igényes és tartalmas szórakozást ígér.

Városliget

A Covid miatti kényszerű leállás után idén igazán nagyot villantott a Városligetben a Nemzeti Gyerekmentő Szolgálat és Budapest önkormányzata. Változatos műsorral, a gyerekek nyelvén értő fellépőkkel (például Mikola Péter, a Réparetekmogyoró, Opitz Barbi), sportprogramokkal, pénzügyi kalandparkkal, nemzetek utcájával várják a kilátogatókat. Sőt akinek van hozzá kedve, ingyenes fogászati szűrésen is részt vehet – jutalmul arcfestés jár. Érdemes benézni a Magyar Zene Házába és a most megnyílt Néprajzi Múzeumba is, ahol szintén egész hétvégén színes programok lesznek.

Várkert Bazár

Kalandos utazás Willy Fogg-gal a világ körül: ásványrulett Las Vegasban, állatos memóriajáték Ausztráliában, óriás evőpálcikás játék Ázsiában, kókuszpétanque Afrikában. Toldi kihívóit pedig egész nap magyaros erőpróbák várják május 29-én.

Belvárosi fesztivál

Háromnapos fesztivál a Belvárosban, hat helyszínen. Az ingyenes programok, koncertek nagy része a felnőtteknek szól, de május 29-én napközben a kisebbeké a terep. Alma együttes, János vitéz-előadás, állatsimogató, kosaras körhinta a családi esemény kínálata, és tűzoltónak is be lehet öltözni. Érdemes továbbá egy tűzoltóságot is meglátogatni, délután négyig ugyanis az összes szabadon bejárható. 

Puskin mozi

Maradjunk még a Belvárosban! Felnőttek számára is érdekesnek ígérkezik a Csupamozi programja, amelyen a gyerek- és ifjúsági filmek vetítése mellett animációs játszóház és mozitörténeti körséta is lesz. Lapozgathatunk az archív moziplakátok között, a gépészek segítségével pedig megismerhetjük a régi mozis formátumokat (Super8, 16 mm, 35 mm). És még távmozi is lesz!

Kalandra fül! Fesztivál

Miért kell karmester egy zenekarhoz? Hogyan kell szakszerűen kifütyülni egy előadást? Honnan tudom, hogy melyik zenészt kell megdobálni paradicsommal? És valóban összeköt a zene? Az Óbudai Danubia Zenekar szervezésében két napon át a gyerekeké a zene a Budapest Music Centerben.

Kalandra fül! Fotó: Posztós János

HolddalaNap Zenekar a Nemzeti Táncszínházban

A Millenáris Park közkedvelt játszótéri mesefigurája, Zöld Péter elevenedik meg a HolddalaNap Zenekar új meselemezének bemutató koncertjén. Gyereknapon, május 29-én autentikus népi hangszereken kel életre népdalok és versfeldolgozások által a mese. 

Zöld Péter meséje gyógyító, lélekemelő történet: tematikája szorosan kapcsolódik a pünkösd időszakához. A kicsi királylány olyan társat keres, akit nem lát meg a szeme e világban. S hol máshol is rejtőzhet minden szerelem forrása, mint a szívben, a rózsák szirmai között?

A mesekoncert után moldvai gyermektáncházat tartanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően a koncert ingyenes.

Egy, két, há… és!

Május 28-án a Ludwig Múzeumban kortárs művészekké válhatnak a gyerekek: hajtogatással, vágással és ragasztással hoznak létre műalkotásokat. A csomagolóanyagból szobor, a papírból ruha lesz, különböző színű textilekből pedig „festmények”. A múzeum három szintjén hat helyszínen várják a kis művészeket, a megértési nehézséggel élőket is.

Gyerekvasút

Van olyan gyerek, aki nem szeret vonatozni? Biztosan nincs. Május 29-én a Gyerekvasúton a 18 év alattiak ingyen utazhatnak. A hűvösvölgyi állomáson hajtányozhatnak, terepasztalozhatnak, és vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán pedig a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek.

Fotó: Shutterstock/SariMe

Vasúttörténeti Park

Akinek ennyi vonat sem elég, az mindenképpen látogasson el a Vasúttörténeti Parkba. Halász Judit, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Nemadomfel koncertje mellett mini KRESZ-park, ügyességi bringapálya, környezetvédelmi játékok és kispöfögő várja az érkezőket. A Nyugati pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között mindkét nap nosztalgiavonat jár.

Régi idők gyereknapja

Gyereknap Kaláka nélkül nem telhet el. Az újpesti Szent István téren mindenkit retróhangulat vár vasárnap, még Dévényi Tibi bácsi is ott lesz. A múlt század hangulatát nosztalgia-kisautók és régi körhinta idézi meg, a koncerteken túl Talmácsi Ring motoros oktatópályán és öko-kézműveskedéssel múlathatjuk az időt.

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, Gödöllő

A Grassalkovich-kastély parkjában, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál vasárnapi, gyerekeknek szóló rendezvényének kínálata sok más között: Szalóki Ági és Radics Gigi koncertje, filmvetítések, Kenderkóc népi játszóház, filmkészítő workshop, gasztrokalandpálya, agyagozás, természettudományi kiállítás és mezítlábas ösvény.

Czóbel Park, Szentendre

Hogyan védjük az állatokat? Milyen zoknival csatázni? Hogyan készül a filmes képregény? Mire lehet elcserélni a megunt játékokat? A szentendrei gyereknapon kiderül. A Czóbel parkban többek között a Szeleburdi Meseszínház, a Kenguru Kötélugrók és Fitos Dezső szórakoztatja majd a közönséget.

Gyerekkönyv fesztivál – Pomáz

Kuflik, Piszke papa, tündérek és még számos mesés meglepetés várja a kicsiket Pomázon, ahol idén először gyerekkönyvfesztivált is tartanak. A zenés-táncos programok mellett airsoftozni, íjászkodni és ejtőernyő-szimulátorozni is lehet.

Nyitókép: Réparetekmogyoró Duó

A rovat további cikkei