Futás, vezetés, buszon zötykölődés közben is fogyaszthatunk kultúrát, csak egy füles és mobilnet kell hozzá. Az ingyenesen elérhető podcastok kitűnő alternatívái a reklámokkal teletömött rádióadásoknak, ráadásul bármikor, bárhol meghallgathatóak.

Az élet, meg minden

Aki hallgatott már magyar nyelvű podcastot, valószínűleg belebotlott Tóth Szabolcs Töhötöm valamely adásába. Az egyik legelső, portréinterjúkra szakosodott csatorna, amelyen hosszú, akár több órás beszélgetések hallgathatóak szakmai pályájuk vagy különleges életútjuk miatt izgalmas személyekkel. Így irodalmár, nyelvész, orvos, történész, matematikus, de sokszoros ironman is ült már a mikrofonja előtt. Külön pozitívum, hogy a műsorvezető alapos műsorjegyzetekkel is ellátja az adásokat a csatorna blogján, ahol feliratkozhatunk a Stósz című hírlevelére is, amelyben további érdekes cikkeket, könyveket, nézni- és hallgatnivalókat ajánl.

Magyar Kultúra Podcastok

A gyűjtőcsatornán több sorozat is fut. A Mi lenne, ha… adásaiban Seres Gerda a kulturális élet prominens személyeivel beszélget, elkerülve a szokásos kliséket. Az Egyetemesben jól ismert, talán kissé avíttnak tűnő műveket – A kékszakállú herceg vára, Az ajtó, Brian élete – vesz elő és szakértők segítségével keresi mai relevanciájukat. A Talpig magyar a reformkor történéseit hozza közel a kortárs hallgatókhoz Rédl Ádám segítségével. Péczeli Dóri új portrésorozatában, a Puzzle-ben ismert alkotók ismeretlen oldalát ismerhetjük meg.

Popkult, csajok, satöbbi

Igazi dinoszaurusznak számít a csatorna a magyar podcasttérben, hiszen Lepp Tünde és Hudácskó Brigi lassan tíz éve osztja meg anglománságát, popkulturális rajongását a nagyközönséggel. A két műsorvezető mindenevő, így filmek, sorozatok, színházi előadások is terítékre kerülnek a kéthetente megjelenő részekben. Azért nem tagadják meg könyvmolyságukat sem: adásaikban visszatérő vendégek Stephen Fry, Agatha Christie, Nick Hornby és Jane Austin is.

Kulturális extázis

Mosolygó Miklós sorozata sem szorítkozik egy területre: könyvek, filmek, zenék, színházi előadások, képzőművészeti alkotások is előkerülnek a rövid, húsz-harminc perces epizódokban. Nemcsak a kortárs érdekli, gyakran felbukkannak nála retró, vagy akár történelmi témák is. A KEX-be így simán elfér egymás mellett a vallásháború, a Mátrix, Lempicka és Mao Ce-tung. Érdemes az Instagramját is bekövetni, ahol az adásokhoz nem vagy csak lazán kapcsolódó agymenéseit osztja meg.

Hihetetlen Történelem

Akinek gyerekkorában szenvedést okoztak a történelemórák az évszámok, a királyok neveinek, csaták helyszíneinek biflázása miatt, annak is tetszeni fog a Hihetetlen Történelem podcast. A két, egyébként nem történész végzettségű műsorvezető, András és Tündi legtöbbször olyan témákhoz nyúlnak hozzá, amelyek kimaradtak a tankönyvekből. A századfordulós Budapest prostituáltjaitól a mecseki láthatatlanokig és a boszorkányperekig a magyar és nemzetközi történelemből vett érdekes történeteket mutatnak be, sokszor szakértő bevonásával. Érdemes követni Facebook-oldalukat is, ahol a műsorokhoz gondosan összeállított képgyűjteményeket is közölnek.

Agytágító

Hasonlóan érdekes történeteket mutat be az Agytágító, amely a történelmi eseményeken túl a tudomány más területeire is elmerészkedik. A húsz-harminc perces epizódok között szóba kerül például a legyőzhetetlen éhségű férfi, az Eiffel-torony eladása, a strasbourgi haláltánc járvány, de az ördög bibliája is. Ez a podcast egyszemélyes, a történetek hátterével, szereplőivel Júlia ismertet meg bennünket.

Kultrovat

Az Index kultúra rovatának podcastja követi leginkább a magyar kulturális élet aktuális történéseit. Így színházi díjátadó, festmények aukciós rekordjai, filmsorozat, képregénysiker, magyar Michelin-csillag is bekerül a témák közé. Jellemzően az Index újságírói beszélgetnek egymással, valamint meghívott vendégeikkel a többé-kevésbé rendszeresen jelentkező adásfolyamban.

Hangosító

A Színház folyóirat podcastja nem meglepő módon színházi témákkal foglalkozik. A Gócza Anita által moderált adások bár nem a legjobb hangminőségben készülnek, mégis hiánypótlóak a maguk nemében. Alkalmanként három-négy beszélgetőpartnerével olyan, akár határterületi témákat is érintenek, mint a színházak társadalmi szerepvállalása, a kritikusok hatalma, a mecenatúra helyzete, az intézményi abúzusok mértéke, vagy akár a megszállott színházbajárók rajongása.

Müpa Podcast

Kissé vegyesfelvágottnak tűnhet a Müpa Podcast, ugyanis a hagyományos beszélgetős műsorformátumok mellett élő események felvételei is hallgathatóak a csatornán. Az előbbit képviselik a Húzónév és a Bebop portréinterjúi, utóbbiak közé tartoznak a Vers-estek és a Literárium irodalmi műsorai, valamint a Jazzrajongók felvételei.

Értágító

Különleges színfolt az Értágító, amely a „valószínűleg az első romániai magyar nyelvű podcastcsatorna” szlogennel hirdeti magát. Nehéz lenne műfaji keretek közé szorítani a hetente átlagosan két adással jelentkező műsorfolyamot. A beszélgetős epizódok jó része erdélyi (partiumi) témákkal foglalkozik, de nem csak. Szó van itt szőlőtermelésről, fényképezés történetéről, fociról, lakóbuszozásról, de akár az Oscar-díjas esélyekről is. Érdemes rákattintani.

A filmes és irodalmi podcast gyűjtésünk is olvasható már.

Fotó (illusztráció): franz12 / Shutterstock