Több száz kilométert utazni egy előadásért? Vannak elkötelezett színházrajongók, akik erre is hajlandóak, azonban az online közvetítések előnye, hogy most utazás nélkül nézhetjük meg távoli színházak produkcióit. Ezúttal vidéki és határon túli magyar színházak programjából válogattunk.

Az imposztor Tatabányán

Írja meg nekem Bogusławskit, el akarom játszani - mondta Major Tamás Az Ikszek című regény történetének színpadi feldolgozására ösztökélve Spiró Györgyöt. Az író – a Színház folyóiratban publikált emlékezése szerint – szabadkozott, hogy nem tud visszamenni abba a világba, meg hogy regényből nem lehet drámát írni; megismételte:

„Írja meg nekem.”

A többi – ahogy mondani szokás – történelem, a színháztörténet része. Tatabányán négy évvel ezelőtt Szikszai Rémusz rendezte meg az előadást kedves „játszótársa”, Fodor Tamás főszereplésével. Január 22-24. online is megnézhetjük.

Menyasszonytánc Győrben

Klezmer-operett, klezmer-musical – többféle műfajmegjelöléssel illették Jávori Ferenc Fegya darabját. A harmincas évek Erdélyében, egy román-magyar faluban játszódó, szerethető történet, csupa érdekes karakterrel – és persze remek muzsikával, amelyet január 23-án Forgács Péter rendezésében láthatnak – online.

Lila Ákác Nagyváradon

„Csak úgy lóg, szólóban, gyáván és nyomorultul a szívével az ember.”

Szép Ernő varázslatos, múlt század elejét idéző világa, nyelvezete Botos Bálint rendezésében fiatalos lendülettel kel életre, megőrizve a történet fájdalmas szépségét. Január 24-én este online is láthatjuk a Szigligeti Színház előadását.

Vesztegzár Békéscsabán

„Mindenki őrizze meg a nyugalmát!” – hangsúlyozza cianiddal mérgezett poharával a kezében a rendőrfelügyelő… Rejtő Jenő jávai luxushotelben játszódó regényének zenés színpadi változata életre kelti a remekbeszabott figurákat: arisztokraták és szélhámosok, operettprimadonna és trónörökös – van itt minden a bubópestis miatt zár alá helyezett szállodában. Szente Vajk rendezését öt évvel ezelőtt mutatta be a Jókai Színház, január 29-én online nézhetjük meg.

Grand Hotel Retromadár Marosvásárhelyen

Radu Afrim előadása a négy évvel ezelőtt bemutatott Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan folytatása. Évtizedek elteltével a tömbházból hotel lett, amelyet a rendszerváltás utáni társadalom jellegzetes karakterei népesítenek be. Költészet, humor és társadalomkritika egy különös, műfaji határokat feszegető történetben. A Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadását – a néhány héttel ezelőtti online bemutató után – január 30-31-én ismét láthatjuk.

Vera Kőszegről

Grecsó Krisztán regénye egy kislány egészen hétköznapi, mégis csodás epizódokkal és „szomorú izgulással” átszőtt felnövéstörténete, amelyből Grisnik Petra készített színpadi átiratot a Várszínház számára. Monodrámaként meséli el a tizenegy éves kislány történetét, megkapó játékossággal és egyszerűséggel.

A Kalucsni Nyíregyházán

Ez volt az utolsó előadás, amit élőben láttam a
novemberi lezárás előtt. Sok színház már lemondta az esti előadást, ám a nyíregyházi
Móricz Zsigmond Színház budapesti vendégjátékát még megtartották. Dragomán
György második darabja kivándorlós dráma, barokkos pusztulás – ahogyan a szerző
fogalmaz –, realistább és önéletrajzibb, mint az első, bár a barokkos feltétlen
igaz a történet nagyszabású volta miatt is. Mondhatnánk: egy család drámája, de
valójában egy korszak megnyomorított társadalmának szétzilált családjaié.

Gabler Hedda Kecskeméten

Zsótér Sándor – ahogyan szokta, Ungár Júliával karöltve – újraírta Ibsen drámáját. Vagy legalábbis újrafordította, olyannyira, hogy a cím is különösen cseng. A Trokán Nóra címszereplésével bemutatott előadást online bármikor megnézhetjük.

A Tartuffe Veszprémből

Molière klasszikusából Radnóti Zsuzsa készített egy rendkívül feszes és élvezetes változatot Marton László rendezéséhez. A Petőfi Színház előadásában Tartuffe-öt Gáspár Sándor, Orgont Lukács Sándor játszotta – online bármikor visszanézhető.

Márton partjelző Szombathelyről

Márton vállán – ahogyan ő mondja – ott az egész 20. század: a besúgórendszer, az elmulasztott lehetőségek, utazások sora. Hamvai Kornél finom humorral megrajzolt sorsában a kései Horthy-kor és a szocialista kisember reménytelensége sűrűsödik össze. A Weöres Sándor Színház előadásában – akár csak a bő húsz évvel korábbi ősbemutatón – Jordán Tamás játssza a címszerepet.

A nyitóképen jelenet a tatabányai Jászai Mari Színház Az imposztor című előadásából.