A régi mesterek művein kívül olyan modern alkotók művei is megtalálhatók a rangos múzeumban, mint René Magritte vagy Rik Wouters, sőt a KMSKA rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel James Ensor belga szimbolista festő képeiből.

Az 1890-ben átadott, historizáló stílusban emelt múzeumot 100 millió euróért újították fel és bővítették, 40 százalékkal 21 ezer négyzetméterre növelve a kiállítási területet azáltal, hogy a KAAN Architecten építésziroda fehér kockaépületekkel építette be az Antwerpen déli részén emelkedő impozáns palota belső, az utcáról nem látható udvarait.

A történelmi épületrész. Fotó: Karin Borghouts

A történelmi épületrészben az 1880 előtti műalkotásokat, az új kiállítótermekben az 1880 utáni műveket helyezték el. A megnövelt kiállítótér ellenére a múzeumot nem zsúfolták tele látnivalókkal, csak a legérdekesebb műveket tették közszemlére a tágas környezetben. A 8400 műtárgyból mindössze 640 került be az állandó kiállításba.

Az új tárlat kialakításába bevonták a látogatókat is: 4700 jelentkező közül kiválasztottak egy 100 fős fókuszcsoportot, amely véleményezhette és befolyásolhatta a tárgyak kiválasztását és elrendezését. A közönségnek köszönhető például, hogy több lett az állatábrázolás, és kiemelt helyet kaptak az egyik terem festményein látható túlméretezett halálfejek.

Az udvar beépítésével létrejött új szárny. Fotó: Karin Borghouts

Luk Lemmens, a múzeum elnöke a csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy az újjászületett KMSKA immár egy sorban említhető olyan európai közgyűjteményekkel, mint az antwerpeni Rijksmuseum vagy a madridi Prado. Jan Jambon flamand miniszterelnök nem sokallta a felújítás 100 millió eurós (40 milliárd forint) költségét, szerinte más külföldi projektekhez képest ez jó befektetés volt.

A megújult, megszépült intézményt szombaton adják át a nagyközönségnek egy nagyszabású művészeti fesztiválon. A zárvatartás évei alatt a gyűjtemény mintegy 130 darabját restaurálták, más művek a nagyvilágot járták.

Nyitókép: az antwerpeni Királyi Szépművészeti Múzeum. Fotó: Karin Borghouts