fbpx

Tizenhat bemutatót, nagykoncertet tervez az új évadban a Savaria Szimfonikus Zenekar

Tizenhat bemutatót, nagykoncertet tervez bérleteseinek a 2021/22-es szezonban a Savaria Szimfonikus Zenekar, amely szeptember 10-én Edward Elgar csellóversenyével és Richard Strauss Aus Italien című szimfonikus költeményével indítja az évadot a szombathelyi Bartók Teremben.

Kiss Barna igazgató a zenekar hétfői programismertető sajtótájékoztatóján elmondta: az Ősz és a Tavasz nevet viselő bérletsorozatok keretében az elmúlt évadban megismert nagyszerű magyar dirigensek – Vajda Gergely, Cser Ádám, Dobszay Péter és Thomas Kornél – mellett olasz karmesterek is vezénylik majd a társulatot.

Az évad műsorában olyan közkedvelt alkotások is szerepelnek, mint Sztravinszkij Tűzmadara, Verdi Requiemje, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének Ravel-féle átdolgozása és Bartók A csodálatos mandarin című balettzenéje.

Az új évadban a kiváló magyar szólistagárda mellett külföldi művészek is érkeznek Angliából, Spanyolországból, Ausztriából és Horvátországból a Bartók Terem színpadára.

A már meghirdetett, Ünnepek elnevezésű bérletsorozat koncertjei, amelyeket a Hamar Zsolt irányításával elhangzó záró előadás kivételével Kovács János dirigál, jeles alkalmakhoz illeszkednek: a zene világnapját, az október 23-i nemzeti ünnepet, a karácsonyt, a húsvétot és a magyar klasszikus zene napját is koncerttel köszönti a Savaria Szimfonikus Zenekar.

Az évad a tervek szerint egy különleges előadással zárul: Verdi egyik legismertebb operája, a Rigoletto Kesselyák Gergely vezényletével csendül fel az Agora Savaria Ifjúsági és Sportházban.

Kiss Barna hozzáfűzte: bíznak abban, hogy idén a koronavírus-járvány függvényében újra megrendezhetik a zenekar szilveszteri gáláját és a Hollywood Classics filmzenei koncert előadásait is.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!), a város kultúráért is felelős alpolgármestere a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján kiemelte: a vasi megyeszékhely méltán lehet büszke a több mint fél évszázados Savaria Szimfonikus Zenekarra, amely iránt nemcsak helyben, de országosan és a határokon túl is növekszik az érdeklődés, koncertjeiket egyre többen látogatják a szomszédos Ausztriából is.

Nyitókép: Savaria Szimfonikus Zenekar/Büki László

A rovat további cikkei