fbpx

Tizenhét bemutató a Csokonai új évadában

„Élő színház a ma emberének – új formák, hagyományok” − így összegzi a Csokonai Színház a 2022/23-as évadát. A debreceni társulat tizenhét premiert, köztük öt ősbemutatót visz színre.

A műfaji skálát tekintve opera, nagyoperett, klasszikus dráma, zenés hommage, vidám sirató, koncertszínházi előadás és osztálytermi színházi nevelési előadás egyaránt szerepel a repertoárban.

A 2022/23-as évadot Debrecen új színházépületében, az 5,9 milliárd forintos beruházással megvalósult Csokonai Fórumban kezdi a társulat,

majd előreláthatólag 2023 tavaszán, a csaknem hároméves rekonstrukciót követően átadják a történelmi épületet is. A Csokonai Fórum 9000 négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér, a Latinovits Zoltán-terem, a Kóti Árpád-terem és a színházi produkciók befogadására is alkalmas Aszimmetria étterem várja a közönséget. A Latinovits Zoltán-terem 350 fő, míg a Kóti Árpád-terem 150 fő befogadására alkalmas modern színházi előadótér.

„A legegyszerűbb mindig egy tételmondattal kezdeni egy évadbeharangozót, hogy mennyire fontos évad lesz az új évad, most azonban tényleg olyan helyzetben vagyunk, hogy ezt a mondatot a legigazabb meggyőződésünkkel mondhatjuk” – kezdte beszédét Puskás István kultúráért felelős alpolgármester. „Nemcsak egy társulat, de Debrecen, sőt az egész magyar kultúra történetében történelmi jelentőségű, ritka együttállás, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg vagy nyílik újra. Mindezt csak fokozza, hogy 2023 tavaszán a Csokonai Színház és az egész debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a Színházi Olimpiának” – tette hozzá.

Gemza Péter igazgató az új évadról elmondta: az elmúlt két év sok nehézséget és kihívást hozott a társulatnak, amelynek helytállására, alkalmazkodó képességére és kitartására nagyon büszke. A direktor beszélt arról a szervezeti építkezésről, amelynek keretében Ács Jánost bízta meg a debreceni operajátszás újragondolásával, illetve mostantól Ilja Bocsarnikovsz rendezőt a Csokonai Színház művészeti vezetésével. Hozzátette: a két szakemberrel való közös munka garanciát jelent a dimenzióváltásra. Gemza Péter kiemelte:

a közeljövőben elindul Debrecenben a professzionális angol nyelvű színjátszás, illetve a Csokonai Színház nagyobb hangsúlyt fektet az előadások angol nyelvű feliratozására. 

Bemutatók a Latinovits Zoltán teremben

A 2022/2023-as évad új bemutatóinak sorát Szabó Magda önéletrajzi ihletésű utolsó regénye, a Für Elise színpadi adaptációja nyitja Ráckevei Anna rendezésében. A fiatal Szabó Magda szerepét Hajdu Imelda, az idősebbet Varga Klári játssza. Egy jelentéktelennek tűnő esemény egy egész város életét megváltoztatja Mihail Sebastian Névtelen csillag című romantikus komédiájában, amelyet szeptemberben Ilja Bocsarnikovsz művészeti vezető állít színpadra. Az évad harmadik bemutatóját, a kortárs német szerző, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című nagy sikerű drámáját koncertszínházi előadásként dolgozza fel a Csokonai Színház és a Bábel Kultúripari Kisüzem koprodukciója.

Az ifjúsági előadások sorát a nagy klasszikus, a Lúdas Matyi gazdagítja Halasi Dániel rendezésében, Pálóczi Bencével a címszerepben. Az év utolsó nagyszínpadi bemutatóját szerethető karakterei és szívhez szóló melódiái tették a magyar operettirodalom egyik legsikeresebb darabjává. Szirmai Albert Mágnás Miska című nagyoperettjét Gemza Péter jegyzi rendezőként. Először a járványhelyzet, majd a Csokonai Színház rekonstrukciója miatti játszóhelyhiány akadályozta meg, hogy a két éve elkészült Dürrenmatt-produkciót, Az öreg hölgy látogatását láthassa a közönség. A címszerepet játszó Kubik Anna és a társulat számára igazi ünnep lesz, ha 2023 januárban bemutathatják a Keszég László rendezésében készült szatirikus tanmesét.

Az évad első operája februárban Wolfgang Amadeus Mozart Idomeneo című háromfelvonásosa lesz. A trójai háborúból megtörten hazatérő király és a krétai nép története 2005 után Boross Martin rendezésében talál vissza a debreceni operaszínpadra. Szintén februárban mutat be az angolszász színpadok örök slágere, Michael Frayn Függöny fel! című vígjátéka, amely a Játék a kastélyban után ismét a „színház a színházban” eszközével dolgozik.

250 éve született a debreceni színház névadója. A jubileum kapcsán a Debreceni Egyetem Csokonai-kutatója, Debreczeni Attila bevonásával Enyedi Éva ír zenés hommage-t, amelyet Keszég László állít színpadra.

Bemutatók a Kóti Árpád-teremben

A 2022/2023-as évad első stúdióbemutatójára szeptemberben kerül sor, hisz néhány mindenre elszánt színész lantot ragadott, hogy megelevenítse a legendát, Arany Toldiját. A számos hangszerre és énekhangra komponált zenés ifjúsági előadás filmváltozata 2021 tavaszán már elkészült, most élőben is várják a diákokat. Először a DESZKA Fesztivál közönsége láthatja szeptemberben Visky András A test történetei című identitásdrámáját. A darab nők valós történeteire épül, és különböző településekhez kötődik: Budapest, Kolozsvár, Kalkutta, Róma, a 17. századtól a 21. századig. A történeteket a szerző fia, Visky Andrej állítja színpadra.

Októberben Oláh Zsuzsa és Majzik Edit indul groteszk utazásra Pierre Notte komédiájában, amely Debrecenben a Gyászúton – vidám sirató két hölgyre, egy zongorára címet kapta. A darab rendezője Szabó K. István. A shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítását, a tűpontos közéleti látleletet, Eugène Ionesco Macbettjét novemberben állítja színpadra az orosz rendező, Alekszej Zolotovickij. 

Ősbemutatók is lesznek az Asszimetria étteremben.

Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóján a #petőfikétszáz és a#madáchkétszáz című, Vadász Krisztina rendezésében készülő ősbemutatókkal ünnepel a színház.

Új bemutatók

Már a felújított Csokonai Színház ad otthont a Gemza Péter rendezte Aidának. A Verdi-operát Ács János dirigálja. Shakespeare legforrongóbb, szenvedélyes és élettel teli komédiáját, a Szentivánéji álmot az évad zárásaként láthatja majd a közönség 2023 áprilisában.

A CSIP programja egy újabb osztálytermi színházi nevelési előadással bővül: a Sárkányszemmel, amelyet nyáron ír Hajós Zsuzsa, és az általános iskolák 2.és 3. osztályosainak szól majd. A rendező Bethlenfalvy Ádám.

A következő évad programjának kialakításáról a művészeti vezetői posztot örömmel vállaló Ilja Bocsarnikovsz azt mondta: „A színházi stilisztika sokféleségének kialakításához a színházi hagyományt vesszük alapul, folyamatosan adagolva a kísérletező jelleget. Ezt úgy tudnám megfogalmazni, mint másfajta színház. A kísérletezés nem furcsának tűnő, őrült előadásokat jelent, amelyekben a furcsaság és a kortárs jelleg a fő cél. A kísérletezés laboratóriumot jelent, a mai hangnem kutatását. A kortárs egyenlő a maival.”

Korábbi szerepeit megtartja, ám távozik a társulattól Tolnai Hella és Herczeg Tamás.

Újdonságok a bérletrendszerben

Négy előadásos kötött bérleteket hirdet meg a Csokonai Színház a 2022/2023-as évad első felére, melyeket ezúttal színészek ajánlásával fémjelez. A Csokonai visszatérő nézőinek Csikos Sándor, illetve Ráckevei Anna ajánlásával kínál előadásokat. Mészáros Ibolya és Mercs János a Csokonai új bérleteseit célozza meg az általuk ajánlott négy-négy előadással.

Megújuló jegyértékesítési rendszer

A Csokonai Színház 2022. május 30-tól megújult elektronikus felületen várja a Nagyerdei Szabadtéri Játékok jegyvásárlóit, illetve a Csokonai-bérletek iránt érdeklődőket. A www.jegy.csokonaiszinhaz.hu oldalon egyetlen felületen váltható belépőjegy és bérlet a Csokonai valamennyi játszóhelyére, így jelenleg a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra, a Csokonai Fórumba és a Csokonai Irodalmi Laborba. Az új felületen egyéni regisztrációt követően a forgalomban lévő szabadbérletek is beválthatók, illetve újdonságként a kötött bérletek is elérhetővé válnak. Az új jegyértékesítési felület további előnye, hogy elektronikusan is fizethetünk OTP Szép-kártyával, amire eddig csak a személyes jegy- és bérletvásárlás során volt mód a jegypénztárakban. 

Fotók: Csokonai Színház/Máthé András

A rovat további cikkei