Az amerikai filmakadémiához idén rekordot jelentő, 1749 film érkezett be 286 belföldi és 95 nemzetközi főiskoláról és egyetemről. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán frissen végzett Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is versenyzett idén a külföldi film kategóriában, de nem került a díjazott alkotások közé. A hagyományoknak megfelelően az amerikai és a külföldi produkciók külön versengtek. A külföldi filmek esetében a díjazás az új szabályok szerint úgy alakult, hogy a játékfilm kategóriában arany-, ezüst- és bronzérmet osztottak ki, az animációs és dokumentumfilmek mezőnyében pedig aranyérmet kapott a győztes. Az amerikai versenykategóriák változatlanok maradtak: a díjakat kísérleti, animációs, játék- és dokumentumfilm mezőnyben ítélték oda.

 

Először kapnak elismerést az amerikai Maharishi University of Management, a DePaul Egyetem, a Michigani Állami Egyetem, valamint a Lengyel Nemzeti Film-, Televízió- és Színházi Iskola növendékei. A 43. alkalommal kiosztott diák Oscar-díjak győzteseinek munkái mind versenybe szállhatnak az Oscar-díjért a legjobb rövid dokumentumfilm, a legjobb animációs rövidfilm és a legjobb rövidfilm kategóriában.

 

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 1972-ben alapította a diák Oscar-díjakat, hogy platformot biztosítson a világ fiatal filmeseinek munkáik bemutatására. A korábbi diák Oscar-díjasok eddig 49 Oscar-jelölést kaptak, és egyedül vagy megosztva nyolc Oscar-díjat nyertek. A korábbi diák Oscar-díjasok között olyan, ma már ismert filmesek vannak, mint Pete Docter, Cary Fukunaga, John Lasseter, Spike Lee, Trey Parker és Robert Zemeckis. Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt című 1991-es vizsgafilmjével nyerte el a legjobb külföldi film diák Oscar-díját.

 

Forrás: MTI

Fotó: oscars.org