A válogatásban Oscar-díjra jelölt film, a 18. Verzió díjnyertes alkotásai, valamint a legnépszerűbb tavaly bemutatott dokumentumfilmek szerepelnek. Személyesen Pécsen, az Apolló moziban, Szegeden, a Megálló Közösségi Házban lehet megnézni a Re:Verzió alkotásait.

Idén novemberben tartják a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, amelyre három kategóriában lehet nevezni május 31-ig.

A Re:Verzió programjában szerepel a Tűzzel írva (Writing with Fire) című dokumentumfilm, amely India egyetlen dalit nők által vezetett lapjának újságíróit mutatja be, akik az igazságért és igazságosságért folytatnak félelmet nem ismerő küzdelmet. Elérhető a Verzió legjobb emberi jogi filmjének választott Arica és a különdíjas Fivérek (Brotherhood). A Kurázsi (Courage) három színész bátor kiállását és békés ellenállását követi nyomon az elnökválasztás alatt zajló tüntetések közben, és szubjektív nézőpontból láttatja a mai Fehéroroszországot.

Tűzzel írva (Writing with Fire)

Rami Farah Az emlék a miénk (Our memory belongs to us) című filmje három szír aktivista találkozását mutatja be mintegy 10 évvel a szíriai forradalom után. Az alkotás betekintést nyújt a szíriai helyzet összetettségébe, hogy a békés felkelés miként fordulhatott át vérengző háborúvá. Szerepel a programban a Százontúliak (100UP) című doku, amely több mint százéves embereket mutat be a világ különböző pontjairól. A film főszereplői az idő megállíthatatlan múlása ellenére képesek örömteli célokat tűzni maguk elé, egyfajta kulcsot adva a nézőnek a hosszú élet titkához.

A Négy évszak egy nap alatt (Four Seasons in a Day) című film egy Írország és Észak-Írország között közlekedő kompról szól, bemutatva a brexit hangulatát. A Kertrendezés (Taming the Garden) története egy milliárdos politikus különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről szól. A Beiskolázva (Hey! Teachers!) bepillantást enged egy orosz kisvárosi középiskola életébe, ahova két frissen diplomázott tanár érkezik Moszkvából.

Tobi színei
A magyar filmek közül elérhető Bakony Alexa Tobi színei című filmje, amely a tavalyi Verzión a legjobb magyar filmnek járó díjat nyerte el.

Halász László Ezt levezekelni nem lehet című filmjében a nézők megismerhetik Vilmost, aki húsz évet ült börtönben emberölésért. Miután rákot diagnosztizálnak nála, úgy dönt, itt az ideje szembenézni a múltjával. Szerepel még a műsorban Oláh Kata a Digitális nomádom című filmje, amely a tavalyi Verzió legnézettebb alkotása volt.

Ezt levezekelni nem lehet

A tájékoztató szerint a jegyeladásból befolyt összeget a szervezők az Iskola Verzió és UniVerzió programok fejlesztésére fordítják, támogatva a dokumentumfilmek széles körű oktatási célú felhasználását.

Nyitókép: Arica. Képek forrása: Verzio.org