fbpx

Tizenöt bemutatót tervez a nyíregyházi színház

Tizenöt bemutatóval várja a nézőket a 2022/2023-as évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház – mondta el Kirják Róbert színházigazgató az intézmény évadnyitó társulati ülésén hétfőn.

Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musical lesz Keszég László rendezésében. A nagyszínpad következő premierjei Horváth Illés rendezésében a Ma este megbukunk, a Teljesen idegenek, a Frankenstein, végül a Kapj el, ha tudsz! című zenés darab lesznek.

A Krúdy Kamara programja is zenés előadással, Fejes Endre és Presser Gábor Jó estét nyár, jó estét, szerelem című színművével indul, amelyet Horváth Illés visz színre. Ezt követi Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének adaptációja Galambos Péter rendezésében, a Görbe tükrök és a Futótűz című előadás.

Szindbád Rendezvénytéren a Maggi és Lillemor című darab lesz látható, míg a Bencs Villában Pregitzer Fruzsina és Olajos Gábor forgatókönyve alapján a Kukucs! című előadást nézhetik meg a gyermekek. A Művész Stúdióba először Deák Tamás Maszmók az indiánok között című darabja, majd Veres András rendezése, a Kelekótya haramiák bábelőadás szórakoztatja az ovis bérlettel rendelkezőket. A nagyszínpadon Tersánszky Józsi Jenő, Peller Károly, Nyitrai László és Cseh Dávid Péter: Misi mókus és Kszel Attila: Ludas Matyi Jr. című darabjait láthatják az iskolások.

Kirják Róbert közölte, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpad sikeres nyáron van túl. Tizenhat előadásnak adott otthont, amelyet több mint 11 ezer néző tekintett meg. A színház öt saját előadását csaknem 5 ezer ember nézte meg, ami majdnem teltházas nézettséget jelentett.

A Vidor Fesztiválról elmondta: az idei fesztiválon fontosnak tartották, hogy a világzenei koncertek mellett nagy hangsúlyt fektessenek az ország populáris zenei előadóira.

A megnövekedett energiaárakkal kapcsolatban elmondta, hogy előreláthatólag akár 260 millió forint is lehet a többletköltség. Ez az összeg a színház teljes költségvetésének negyedét teszi ki. Hozzátette, a kiadások csökkentésének érdekében strukturális átalakításokat hajtanak végre, például csökkentik a premierek számát. Az ideiglenes bezárást és a létszámcsökkentést sem tartja kizárhatónak, azonban mindent megtesznek, hogy ez elkerülhető legyen.

Nyitókép: a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musical főszereplői. Forrás: Móricz Zsigmond Színház

A rovat további cikkei