Amikor 2008 augusztusában egy váratlan telefonhívás után Bérczes Laci és Kiss Móni összenéztek, még meg sem szólaltak, tekintetükben ott volt a mondat: „Megcsináljuk a magunkét.” Naivak voltak és maradtak, de maguk sem gondolták, hogy egyszer majd egy jubileumi, 15. Ördögkatlanra készülnek majd.

„Egyszerre van jelen a múlt, egy hatalmas értékhalom, amit be tudok húzni, és közben olyan új fogást találni helyzeteken, problémákon, ami által évezredeken át sötétben nyugvó tudatlanság kaphat fényt, s válhat tudássá.” Önmagáról beszél Kollár-Klemencz László, de akárha az Ördögkatlanról szólna. Összművész az összművészeti fesztiválon: Kollár-Klemencz író, filmrendező, forgatókönyvíró, zenész, előadó, nem mellesleg tájrendező és kertépítő-mérnök. Visszatérő vendég a katlanban. Idén beszél majd új könyvéről, az elmúlt év egyik szenzációjáról (Öreg banda), zenél kamarazenekarával, Viszockijra is emlékezik Zabolátlan lovaim című estjével, és vele együtt idézhetjük meg a magyar underground zabolátlan zsenijét, Baksa Soós Jánost is.

A Fortepan Magyarország legnagyobb digitális fényképarchívuma.

Mintegy 135 ezer fényképet számláló gyűjteménye eredendően családi gyűjteményekből származik. Ezek kiállítása az Ördögkatlanban lehetetlen – de nem is ez a cél. Sokkal inkább egy közös, személyes kiállítás, mely a katlan öt napja alatt születik és folyamatosan gazdagodik. „Hozz tehát képeket a családi gyűjteményből (visszakapod!), amelyeket ee ajánlasz fel a fesztivál időtartamára. A tőled átvett képeket Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és mindenese válogatja, szkenneli. Téma: »ifjúsági probléma« a hatvanas-hetvenes években” – szól a közlemény.

A Líra Könyv Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalkozása (könyvterjesztő- és könyvesbolthálózattal, webshoppal), nyolc kiadó tartozik hozzá: Magvető, Corvina, General Press, Atheneum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Rózsavölgyi. De ami az olvasónak igazán lényeges, az az Ördögkatlanon 2022-ben megjelenő nagyszerű írók-költők névsora: Grecsó Krisztián, Erdős Virág, Nyáry Krisztián, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Závada Pál. Velük lehet találkozni az irodalom katlanos fellegvárában: a Vylyan Teraszon.

1802-ben gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa, és miután az uralkodó bólintott, megszületett a Magyar Nemzeti Múzeum, mely 2016 óta újra kutatja a nagyharsányi római luxusvillát, mely bizonyítja, hogy a késő császárkori pannóniai tartományokban is jelen volt a nagybirtokos elit. Az az elit, ami a világhírű Seuso-kincset is birtokolta. Otthonos lesz a múzeum a katlanban – és a katlanosok is a múzeumban.

„Társulatunk remek formában van, kísérletező, izgalmas produkciókat állítunk ki. Rendszeresen járunk fesztiválokra mint nézők is, és minden alkalommal büszkén jövünk haza, mert azt érezzük, hogy abszolút ott vagyunk a topmezőnyben” – fogalmazott Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója. Kicsiknek, kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt sikerrel játszik a színház. Idén mindenkinek hoznak valamit a katlanba: érkezik Lázár Ervin meséje, a Szegény Dzsoni és Árnika, a tizenévesek és felnőttek ikonikus előadása, a Semmi, egy fantasztikus egykori vizsgaelőadás, az Anima, A Szerb Antal-kóddal a Pendragon legendát is „újraolvashatjuk”, és belekóstolhatunk a jövő évad „nagy dobásába”, a vadonatúj Dekameronba.

Búcsúzik a K2

„Társaink, barátaink, a helyiek kedvencei, akik még kaposvári színészosztályként hozták létre a társulatot, a k2 Színházat. Járták az úgynevezett függetlenek rögös útját, hozzánk 2013. július 31-én Az isten és a részegek című kecskeénekkel köszöntek be Mokosék színháztermében, 2022. augusztus 6-án pedig a nagyharsányi tornateremben, felvonultatva szinte mindenkit, aki a társulatban az elmúlt évtizedben megfordult, Züfec című előadásukkal köszönnek el. És lesz k2-fészek a beremendi református templom kertjében, számos előadás: Ki vele, Néró!, Az apostol, Felhőkakukkvár, Rebellisek… Köszönjük, k2” – áll a közleményben.

Törőcsik Mari-emlékest

2021. április 16-án meghalt Törőcsik Mari, a magyar színház- és filmtörténet egyik legnagyobb alakja, az Ördögkatlan örökös védnöke. Mozart Requiemjével emlékeztek rá tavaly augusztusban. Szeptember 21-én pedig a Nemzeti Színházban emlékestet tartottak. „Ezen az esten, Mari emlékének is köszönhetően a méltóság, a nagyvonalúság, a felülemelkedés – ha csak egyetlen estére, egyetlen pillanatra is – felülírt mindent, és kezet nyújtottak egymásnak mindazok, akik kettészakított, kultúrharcos világunkban egymással nemigen találkoznak. Ezt az estet (melyet nem közvetített, nem rögzített a televízió) idézi meg ez a film, amit augusztus 6-án, egyetlen alkalommal láthatnak az Ördögkatlan látogatói” – áll az ajánlóban.

In memoriam Baksa Soós János

„A szabadságot tudta. Érvényesen megnyilvánulni minden pillanatban… Nem politizált, mégis mindig ott volt benne az a kétélűség, amit a hatalom baromira szeretett volna megfejteni, de nem tudott, mi pedig, tudtuk, nem tudtuk, azonnal megfejtettük a magunk agya szerint. És tudtuk, hogy ő a mi Baksánk. Egy szeretetre méltó ember.” Cseh Tamás beszélt így a magyar underground ikonikus, titokzatos alakjáról, a 2021. szeptember 25-én elhunyt „Január Hercegről”. Barátja, tanítványa, Cseh András segítségével kiállítással, koncerttel emlékeznek rá.

Magyar Zene Háza – Kreatív koncertek, workshopok

A Magyar Zene Háza Nagyharsány szívében, a református templomban és a templomkertben vár minden katlanozót. Progresszív, interaktív, improvizatív és játékos produkciókkal megpróbálják öt napra teleportálni a koncerthelyszínt az Ördögkatlanba. Délelőtt közönséget bevonó workshopokkal indul a nap, fókuszban rögtönzéses zenei játékokkal, a soharózás Halas Dóra és Jónás Vera vezetésével. A Zeneművek kortárs ismeretterjesztő koncertjei mellett vendég lesz a Városminor, a Neked8 énekegyüttes, valamint amatőr kamarazenei formációk. Lesznek továbbá improvizációs előadások a Budapest Improvisers Orchestrával és a Jónás Vera szólistával kiegészült Vazul&Huba párossal. A Narancsligetben pedig egy ghánai zenekar is vendégeskedik – az Alostmen olajoskannából készült buherahangszerrel és transzba ejtő ritmusokkal hív táncba.

Gyerekprogramok

A nagyharsányi Narancsliget néven elhíresült katlanos színhely délelőttönként a gyerekeké, a családoké. Itt ver tanyát a Pagony, a Manó Könyvek, az Egyszülős Központ sok-sok mesével, könyvvel, kézműveskedéssel, animációs workshoppal, és itt láthatjuk majd a Hamupipőke és a Szegény Dzsoni és Árnika című előadásokat, együtt zenélhetnek a Bélaműhellyel, sőt Sakkiskolában is tanulhatnak. Hogy ez megvalósulhat, az a Lengyel Csaba által vezetett Játéknap Kft. kicsi műhelyének és nagy szívének köszönhető. Ők építették tavaly a Maszkperselyt, ők folytatják idén a játszótér építését, ők lettek szinte a fő támogatói a fesztiválnak.

Cirkusz, utcaszínház

A cirkusz (Cia. Pakipaya) Spanyolországból érkezik, az utcaszínház (Foco alAire) Mexikóból. Előbbiek előadása (Shake Shake Shake) ötvözi a látványos és akrobatikus légtornát és a színházat, és frenetikus humorral és ügyességgel mutatja fel az élet őrülten abszurd pillanatait.

A mexikóiak is a nézőket szólítják maguk közé furcsa, titokzatos, rituális utcai vonulásukon, hogy aztán ideiglenes közösséget teremtve körtáncot lejtsenek velük, számukra vadidegen katlanozókkal.

Dinyés Dániel és Kolonits Klára is ott lesznek, akik énekes- és zenészbarátaikat is hívva rockzenészeket megszégyenítő sikerrel tartják évről évre Operabeavatóikat, hozzá Jób könyve címmel, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs kortárs zeneművet írnak az Ördögkatlannak. Both Miklós Ukrán Udvaráról sem érdemes megfeledkezni, aminek tragikus aktualitását nem kívánta senki sem.

Régi-új színfolt lesz Elek Ányosék vezetésével a DDC által létrehozott beremendi Zöld Udvar, ahol kiállítástól szemétszedő kirándulásig, gyárlátogatástól, ökokalandjátéktól vitaszínházig gyerekek is, felnőttek is múlathatják az időt. Fellép Udvaros Dorottya és Básti Juli, Pokorny Lia és a Nézőművészeti Kft., a villánykövesdi Csikófuttatóban pedig még egymást értve és elfogadva lépnek fel a különböző színházi egyetemek hallgatói Kolozsvártól Budapestig, Kaposvártól Pécsig.

A Hagyományok Háza gyerekprogramoktól táncházakig, kézművesektől népzenei koncertekig „szórja tele” a Teleki Ligetet jobbnál jobb programokkal, a Pécsi Bölcsész Udvar új, szebb helyszínre (Aralica Kert) költözött, és a korábbiaknál is gazdagabb programot kínál. És akkor még nem esett szó a száznál több rockkoncertről, benne a Carson Comától a Hiperkarmáig, a 30Y-tól a Kiscsillagig.

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját a www.ordogkatlan.hu weboldalon.

Nyitókép: Mihály László. Fotók forrása: Ördögkatlan