fbpx

Tízévnyi víz átfolyt a hidak alatt

A First one című albumod tíz évvel ezelőtt jelent meg. Azóta számos produkcióban részt vettél, sok műfajban kipróbáltad magad, sőt még anya is lettél. A Lots of Trees egy érettebb nő lemeze, mint az első szólóalbum?

Mindenképpen. Tízévnyi víz átfolyt a hidak alatt. Megváltozott az értékrendem, a szemléletem, a felelősségérzetem, sőt még a zenei ízlésem is. Egy magabiztosabb nő lettem, és az album ezt tükrözi.

 

A két lemez közötti időszakban volt egy projekted, a Sena and The Forward Ever Band. Milyen viszonyban áll ez az új lemezzel?

Ez a Lots of Trees album ékköve: az első tégla, amelyet leraktunk, hogy felépüljön a ház. Évekkel ezelőtt Sabák Péterrel kezdtük el a Forward-projektet, ebből 2-3 szám az új albumon is szerepel.

 

Az új korong igényes bulizene, tele életigenlő és pozitív dallamokkal. Te is alapvetően pozitív embernek tartod magad? Olyan vagy, mint a zenéd?

Igen, alapvetően pozitív vagyok. Vannak néha mélypontok és lassabb időszakok, de igyekszem nem beleőrülni az életbe, hanem kimászni belőle és továbblépni.

 

Lots of Trees lett az album címe. Miért ezt választotta?

Véletlenül jött ez a cím, a férjem (Élő Márton, az Irie Maffia harsonása és producere – szerk.) félrehallotta azt, amit mondtam. Eredetileg Lots of Threes lett volna, mert nagyon sok a hármas szám az album létrejöttében: 2013-ban jelent meg, 13 szám van rajta, a 3. hónapban adtuk ki, 30 évesen készítettem. Marci visszakérdezett: ?Lots of Trees??. Én pedig mondtam neki: ?Marci, te egy zseni vagy! Legyen ez!?. A fa szép, természetes szimbólum, amely sok mindent jelképez: az embert, a termékenységet, az ég felé tekintést vagy azt, hogy árnyékot adsz másoknak. Mostanában sokat utazgattam szimbolikában, állatvilágban, számmisztikában, elkezdett érdekelni, hogy mi az, ami szembejön velünk.

 

Ezek szerint spirituális alkat vagy?

Nem tudom meghatározni a spiritualitásomat, mert folyamatosan változik és újraértelmezem. Fontos nekem, hiszen Ghánából jövök, ahol ez a lelkület áthatja a mindennapokat. Itt a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolódik; az emberek úgy gondolják, hogy folyamatosan táplálkozni kell mindegyikből. Én katolikus neveltetést kaptam, de ugyanúgy tudok hinni egy állat jelenlétében is, mint egy imában. A spiritualitás, a hit valamiben ? legyen az egy pillanat, egy állat ?, nagyon fontos és felemelő az életben.

 

Ghánai felmenőkkel is rendelkezel. Ott ismerik Senát?

A ghánai népszerűségemmel egy baj van, hogy nem vagyok ott. Interneten keresztül lehet népszerűsíteni az albumot, de Ghánában még nagyon fontos a jelenlét: a fizikai kontaktus, a kézrázás, a gesztusok. A lemezen közreműködik M3NSA és Nneka, ők onnan származnak, tehát egy kicsit erőre kapott az ottani hírnevem is. Nagyon szeretnénk egy afrikai turnét szervezni, ellátogatni Szenegálba, vagy kiruccani Ázsiába, Nepálba, reméljük, a jövő év elején sort keríthetünk majd rá.

 

Fontos számodra, hogy a ghánai underground közönség is megismerje a zenédet?

Igen, egyre fontosabb. Lehet, a honvágy teszi, de az is előfordulhat, hogy egyre idősödöm, és fontossá válik a származásom, a gyökerek. Megváltoztatott az is, hogy született egy kislányom, akinek a szemében látom vissza magam.

 

Az anyaságot mennyire nehéz összeegyeztetni a fellépésekkel?

Mostanában kicsit nehezebb. Szerencsések vagyunk, mert a családunk és a kislányunk, Kekeli is nagyon segítőkész és rugalmas. Igyekszünk fenntartani egy harmonikus állapotot, sokat vagyunk együtt hárman. Anyukám mondta, hogy a gyerek neveléséhez egy falu kell, és hálaistennek sok jó ember veszi körül Kekelit. A zenekartól az unokatesókig és a barátokig mindenki kicsit hozzájárul a neveléséhez.

 

A Pressure című dalod eredetileg a Rainspotter címet viselte, ezt az ereszről csöpögő eső ritmusa inspirálta. Gyakran merítesz ihletet az Önt körülvevő világ hangjaiból?

Nagyon változó, hogy éppen mi ragadja meg a fantáziámat, honnan száll be egy melódia a fejembe. A Pressure-nél tényleg így történt: ritmikusan esett az eső, nem lehetett nem észrevenni; egyből beleszállt a fejembe a dallam. Egy másik számot például a kutyavonyítás hangja ihletett. Sokszor előfordul az is, hogy a szövegből indulok ki, és később épül rá a zene. Mindig más – szerencsére. Így izgalmasabb.

 

Arra nem gondoltál, hogy legyen magyar nyelvű dal is a lemezen?

Alapvetően angolul gondolkodom és írok. Nem jött magyar szöveg, és nem is erőltettem, nem hiszek abban, hogy csak azért írjak, mert kell. Én a spontaneitásban hiszek. Majd eljön az a pillanat is, amikor magyarul fogok írni egy dalt. Most az új Irie Maffia lemezen, a „Nagyon jó lesz”-en van egy kis kóstolgatás, ott vokálozom a srácoknak, tehát nem áll tőlem távol a műfaj.

 

Az új album sok műfajból szemezget. Melyik stílust érzed leginkább a sajátodnak?

Jó dalok vannak, jó műfaj nincs.

 

Csak jó zene?

Pontosan. Jó pillanat, jó zene és jó emberek! Szeretek utazgatni a műfajokban. Nem úgy szelektálok zenét, hogy írok egy popszámot.

 

Hanem ami belülről jön.

Igen. Szeretek spontán lenni, hagyni, hogy jó érzésből szülessenek meg a dolgok. Szeretem a szabadságot, a függetlenséget is mindenben.

 

Részt veszel a W. H. Formációban is, amelyben Shakespeare-szonetteket adtok elő. Itt óangol nyelven szavalsz, ez egy komolyabb oldaladat mutatja.

 

Ez egy másik oldalam. Shakespeare-rel és a szonettjeivel együtt játszani bizonyos fokú komolyságot igényel.

 

Tudsz azonosulni ezzel a lelkülettel?

A zene miatt igen. Gryllus Samu és Berci Hunor átültetik a szonett érzésvilágát a zenébe, és így jobban tudok azonosulni vele.

 

Az Irie Maffiával is készül az új lemezetek.

Most lesz kész. Már a lemez keverésénél tartunk, ez az utolsó előtti fázis. Áprilisban jelenik meg. Egyszerre lesz 2013-asan korszerű, és „maffiás”. Nagyon jó lesz, és ez nem csak a címe. Irie maffiásan keverednek benne a stílusok. Ahogyan növünk együtt a Maffiával, egyre több alapanyag jelenik meg a zenénkben. Sok újdonság belekerült, más, tőlünk megszokott műfajt pedig elhagytunk. Gáspár (Horváth Gáspár, az Irie Maffia billentyűse – szerk.) és Marci elkalandoztak más-más zenei világokba, az elmúlt években mindenféle harmadik világi zenéből és a mai klubzenékből merítettek. Érdekes azt kikísérletezni, hogyan lehet ezeket vegyíteni úgy, hogy egy Irie Maffia-poplemez jöjjön ki belőle a végén. Szeretem azokat az időszakokat megfigyelni, amikor látom, hogy merre, milyen irányba fejlődünk.

 

Március 15-én lesz az Akvárium Klubban a lemezbemutató koncert. Izgulsz még a fellépések előtt?

Igen, nagyon. Épp múlt héten játszottunk Pécsett, és nagyon izgultam, mire a srácok megnyugtattak, hogy mindig így lesz.

 

Lehet, hogy így jó, nem gondolod?

Igen, ők is ezt mondták. Addig örüljek, amíg izgulok, mert ez azt jelenti, hogy fontos nekem az, amit csinálok.

(Fotó: http://www.facebook.com/senadagadu/photos_stream)

(Készítette: Milojev Zsanett)

A rovat további cikkei