Mintegy tízezer látogatót vonzanak esténként a brüsszeli Liszt Intézetbe a belga főváros idei fényfesztiváljának keretében bemutatott magyar alkotások és installációk – számolt be Kovács Zsófia, a brüsszeli Liszt Intézet igazgatója az MTI-nek vasárnap.

A brüsszeli fényfesztivál eseménye a Liszt Intézetben. Fotó: Liszt Intézet / Brüsszel
A brüsszeli fényfesztivál eseménye a Liszt Intézetben. Fotó: Liszt Intézet / Brüsszel

Kovács Zsófia kiemelte, a magyar bemutatók, videóinstallációk és kiállítások a vasárnap befejeződő, négy estén át tartó brüsszeli Bright Festival programjai közül az egyik legvonzóbb helyszínné tették a brüsszeli Liszt Intézetet a várhatóan mintegy negyvenezer látogatóval. Az idei eseményen az Európai Unió Tanácsának belga elnökségével összefüggésben Európa és annak értékei is reflektorfénybe kerültek, köztük a magyar alkotók munkái által is – mondta az igazgató.

Beszámolója szerint a brüsszeli fényfesztivál keretében a magyar kulturális intézet programjában szerepel Szauder Dávid digitális művész Megvilágított vásznak című videóösszeállítása, mely magyar és belga festők műveit eleveníti meg a mesterséges intelligencia segítségével. Az eredetileg házfalra tervezett, majd belső térre alakított videóinstalláció Európa kulturális értékeit fonja össze a digitális innovációval. A Megvilágított vásznak egyszerre vizuális élvezet és elgondolkodtató utazás, amely hangsúlyozza az innováció szerepét a kulturális kincsek gondozásában – részletezte.

A programban szerepel Victor Vasarely Multiplika című, szitázott plexiüveg-installációja. A budapesti Light Art Museummal együttműködésben megvalósult kiállítás Laki L. László koncepciója alapján készült. A fesztivál estéin Mákó Rozi zeneszerző és Mákó Bori médiaművész Endless című közös zenei és vizuális előadása látható. Az audiovizuális performansz digitális festmények töredékeiből és élő hangzásvilágokból felépített audiovizuális kompozíció – tette hozzá Kovács Zsófia.