(MTI) ? A multikulturális eseményen legalább tíz művészeti ág képviselteti magát ? mondta Jakab Zsolt főszervező. Hozzátette: a programot további öt település, Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk, Sarród és Fertőszéplak rendezvényei színesítik. A rendezvények szinte kivétel nélkül szabadtéren zajlanak.
 

A fesztivál központjában, a kezdeményező Hegykőn lép fel a Magashegyi Underground pénteken, majd másnap a bécsi zenei konzervatórium diákjai musical esttel szórakoztatják az egybegyűlteket. Vasárnap a Bikini vendégszerepel, hétfőn, július 16-án a Nikola Parov Quartet és Herczku Ágnes ad koncertet. Július 19-én a Harcsa Veronika Quartet, másnap a Kiscsillag mutatja be műsorát, 22-én pedig a 100 Folk Celsius zárja a zenei programok sorát.
 
A hegykői kertmoziban a Vad Magyarország ? A vizek birodalma című természetfilmet július 16-án vetítik, majd a víz alatti felvételeket készítő Gortva Attilával találkozhatnak az érdeklődők. Két nappal később a Szabó Magda regényéből készült Az ajtó című filmet láthatják a nézők, a vetítést követő beszélgetésen Szabó István rendező, Eperjes Károly színművész és Hábermann Jenő producer is ott lesz.
 
A természet szerelmeseit hajnali madárlesre invitálják a Hanságba, kenutúrára a Fertő-tó zegzugos nádasaiba, kerékpár kirándulásra a Fertő osztrák oldalára.
 
Jakab Zsolt elmondta: fontosnak tartja, hogy a környező települések is bekapcsolódnak a fesztiváli programba. Hidegség díjlovagló versennyel, Fertőhomok kézműves napokkal, Fertőszéplak a Csongor és Tünde című Vörösmarty-mesedrámával járul hozzá a Fertő-tájon élők és az oda látogató vendégek szórakoztatásához.
 
Nagycenk ezúttal első ízben vállalt részvételt az eseménysorozatban: Szabadi Katalin festőművész kiállításának a Horváth és Lukács Galéria ad helyet, a zsirai értelmi sérültek otthona lakóinak munkáiból pedig a polgármesteri hivatal dísztermében nyílik bemutató.
 
A fesztivál elnevezésében utal a mintegy 1500 lakosú község múltjára, hiszen Tízforrásnak nevezték a faluhoz tartozó dűlők egyikét, de egyben arra is emlékeztet, hogy a Fertő-táj Világörökséghez éppen tíz település tartozik. Jakab Zsolt szeretné, hogy mindegyik bekapcsolódjon a Tízforrás fesztiválba, amely ügyel arra, hogy “a kulturális értékeket tiszta forrásból közvetítse”.