Súlyos tűzvész pusztított el több ezer festményt egy szépművészeti múzeumban Grúzia Fekete-tenger menti szakadár régiójában, Abháziában.

Az abház fővárosban, Szuhumiban lévő épületben több mint négyezer 19. és 20. századi alkotás kapott lángra szombat este. „Ez helyrehozhatatlan kár számunkra” – mondta az Apsnypress abház hírügynökség szerint a Nemzeti Művészeti Galéria igazgatója, Szuram Szakanija

A katasztrófavédelem szerint a tűz a tetőterületen ütött ki – az első megállapítások szerint ott egy elektromos kábel égett át. „Az összes kép elégett” – mondta Szakanija.

A nyilvánosságra hozott fotókon az látszott, hogy a városközpontban lévő épület lángokban áll. A megsemmisült művek között abház és külföldi művészek festményei is voltak. Többek között a külföldön is ismert abház művész, Alekszandr Csacsba-Szarvasidze (1867–1969) mintegy háromszáz festménye is megsemmisült.

Abházia régiója a nemzetközi jog szerint Grúziához tartozik, de régóta bizonyos fokú autonómiával rendelkezik. Jelenleg egy önjelölt független kormány irányítja, amelyet hivatalosan csak Oroszország és néhány más ország ismer el. A festői tájairól ismert, saját nyelvvel és kultúrával rendelkező régió a Szovjetunió összeomlása után szakadt el Grúziától. Az Oroszország és Grúzia között a dél-oszétiai szakadár régió miatt 2008 augusztusában kitört háború óta Moszkva mindkét területen katonákat állomásoztat.

Fotó forrása: Abház rendkívüli helyzetek minisztériuma