A neves művész sok ezer méternyi piros fonallal hálózza be a kiállítóteret, melyre régi fémkulcsokat helyez. Az elmúlt hetekben magyar civilek gyűjtötték a kulcsokat ? munkájuk eredményeképpen mintegy 22 ezer darabot használhat fel a művész. A kiállítás ? melynek kurátora Gulyás Gábor ? két helyszínen látható: a Szentendrei Képtárban és a vele szemközti Kmetty Múzeumban. Az előkészületek sikeresen befejeződtek, már a művek installálása zajlik. A tárlat május 13-tól látogatható.

 

Chiharu_Shiota_foto

A húsz éve Berlinben élő japán művész, Chiharu Shiota izgalmas installációval és performanszaival szerzett nemzetközi elismertséget. Kulcs a kézben című, a legutóbbi Velencei Biennále japán pavilonjában bemutatott projektjét több szaklap is az elmúlt év legjobb kiállításának választotta.

 

Shiota előszeretettel dolgozik fonállal és arra felfűzött, azzal összefűzött használati tárgyakkal: régi ágyak, ablakok, ruhák, cipők, bőröndök jelennek meg a fekete vagy vörös színű fonalrengetegben, melyek mindig az emlékek, az emlékezés szimbolikusan gazdag gondolatkörét idézik meg. A fonal az elmúlt évtizedben Shiota művészi védjegyévé vált: a fekete a világűr színe, a vörös pedig az ?emberi belső űr?, a vér színe lett a japán művész izgalmas univerzumában.

 

shiota_chiharu_the_key_in_the_hand_600x399

A kiállítótereket befonó háló struktúrái természetesen az emberi viszonyrendszerekkel is mutatnak analógiákat. Shiota idén májusban Magyarországon is bemutatkozik ? a Szentendrén megrendezett egyéni kiállításával. A velencei projekthez hasonlóan a Szentendei Képtárban is piros fonalak és régi kulcsok szervezik a teret. A Kmetty Múzeumban a művész kapcsolódó rajzait állítják ki.

 

A kiállításra szóló belépőjegyek elővételben már kaphatóak a szentendrei múzeum pénztáraiban és a Tourinform irodákban.

 

A tárlat 2016. május 13. és október 16. között tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban.

 

shiota_chiharu_the_key_in_the_hand_3_600x447

Hogyan gyűlt össze ennyi kulcs?

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum márciusban nagyszabású akciót indított, hogy az installálás kezdetére összegyűljön a szükséges 15 ezer kulcs. Több mint 100 gyűjtőponton országszerte és határon túlról is, különböző szervezetek, önkéntes csoportok és társulások kampányoltak a kulcsokért Temesvártól Szegedig, Egertől Nagyváradig. Az akció során ? az előzetes várakozásokat messze felülmúlva ? több mint 21 ezer kulcsot borítottak ki a szervezők végül ki a főtéren és számoltak meg április 23-án önkéntesek segítségével. A nagy kulcsborítás eredménye: több mázsa, összesen 21 353 darab kulcs. A legtöbb kulcsot összegyűjtő iskola diákjai félmillió forintos díjat vehettek át a helyszínen, de jutalmat kaptak a legkisebb és legnagyobb kulcsot beküldők is.

 

?Az, hogy több ezren megmozdultak egy művészeti cél érdekében, és ezáltal egy fontos és különleges ügyet támogattak, óriási siker a Ferenczy Múzeumi Centrum számára. Nagyon várjuk már ezt a kiállítást? ? fejtette ki Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.