Több magyar filmet is vetítenek a pénteken kezdődő törökországi Izmiri Film és Zene Fesztiválon, ahol a zsűrielnök Goda Krisztina lesz, Szabó Istvánt pedig életműdíjjal tüntetik ki.

Harmadik alkalommal rendezik meg Törökország harmadik legnagyobb városa, Izmir egyik legnagyobb kulturális eseményét, amelynek középpontjában a zene és a film áll. Idén először, szakítva az elmúlt évek hagyományaival, a török alkotások mellett a szervezők külföldi filmeket is meghívtak az eseményre. A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Goda Krisztina filmrendező-forgatókönyvíró elnökletével. A programban szereplő alkotásokban központi szerepet kap a zene, a tánc és a művészetek.

A versenyprogramban lesz látható a Habiszti – Csak azért is! című magyar dokumentumfilm, amely egy táncelőadás alapján született. A történet középpontjában egy roma fiú áll, aki táncosként főszereplő a roma holokausztot feldolgozó előadásban, miközben gondolatait rapdalokban fejezi ki. A két történet összekapcsolódik, képet adva egy tehetséges roma fiatal gondolatairól és küzdelmeiről, érvényesülési lehetőségeiről a mai Magyarországon. A film rendezője és producere a Szerelem első vérig című filmet és folytatásait jegyző Dobray György.

A fesztivál válogatásában versenyen kívül vetítik Bereczki Csaba Soul Exodus című klezmer dokumentumfilmjét, Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című alkotását, valamint a Mephisto és a Zárójelentés című filmeket, amelyek alkotója, Szabó István életműdíjban részesül.

A hagyományos klezmer zenét játszó The Brothers Nazaroff nevű formáció áll a Soul Exodus című dokumentumfilm középpontjában, a road movie főszereplői a zenén keresztül keresik gyökereiket és identitásukat.

Tcha Limberger ünnepelt hegedűvirtuóz, akiért rajong a külföldi közönség,  ő pedig a klasszikus magyar cigányzenéért. Miklós Ádám A magyar nóta belga mestere című dokumentumfilmje a születése óta vakon élő belga zenész életét dolgozza fel.

A képen jelenet a Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilmből. Forrás és fotó: Magyar Filmintézet