A Christie’s aukciósház előzetesen 9 és 14 millió euró közötti leütési árral számolt a Rudier rangos párizsi öntödében 1928 táján készült szobor esetében.

A művészettörténet egyik leghíresebb alkotásából mintegy 40 autentikusnak tekintett változat készült

az alkotó életében és halála után, különböző méretekben. A csütörtökön áruba bocsátott példány 71,5 centiméteres, ugyanakkora, mint a mintául szolgáló legelső, 1880-as változat.

A gondolkodó legdrágább változata 15,3 millió dollárért (mai árfolyamon 5,8 milliárd forintért) kelt el 2013-ban a Sotheby’s New York-i árverésén. 

Emblematikus művét Rodin egy másik fő művéhez, A pokol kapujához tervezte, és az eredetileg A költő címet viselte,

mivel az alkotó Dantét, a középkori itáliai költőt, az Isteni színjáték szerzőjét akarta ábrázolni, amint a művén dolgozva előrehajol, hogy megfigyelje a Pokol bugyrait. A gondolataiba merült figurát 1888-ban A pokol kapujától külön, önállóan is kiállították, így végül független műalkotássá vált. A gondolkodó szobrát elsőként 1904-ben készítették el nagyobb méretben, életnagyságú változatai még népszerűbbé váltak, mint az eredeti méretűek.

Auguste Rodin először ábrázolta az emberi testet a maga természetes szépségében a lelkiállapotok és érzelmek kifejezésére. A mestert hosszú évtizedeken keresztül a modern kor Michelangelójaként tisztelték.

Nyitókép: AFP/Alain Jocard