A szobrokat gyarmatosító brit katonák hurcolták el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd elárvereztek Európában. Az esemény nyomán újraéledtek a remények, hogy még több műtárgy térhet haza Nigériába. A két szobor az egykor hatalmas benini királyságból származik, Afrika tárgyi örökségének legjelentősebb darabjai között tartják számon őket. A British Múzeum szerint legkorábban a 16. században készülhettek.

A kakasszobor és az uralkodó, vagyis oba fejszobrának visszatérését ünnepelve Charles Edosonmwan szóvivő megjegyezte, hogy a benini bronzok közül van, amelyik Európánál is messzebbre, Új-Zélandra, Japánba vagy az Egyesült Államokba került. A két műtárgyat októberben adta át az Aberdeeni Egyetem és a Cambridge-i Egyetem a londoni nigériai diplomáciai képviseletnek, de hazájukba csak most tértek vissza.

„Nemcsak művészi értéket képviselnek ezek a tárgyak, hanem spiritualitásunk jelentőségét is kiemelik” – mondta a szóvivő újságíróknak a szombati átadás után, melyen törzsi vezetők is részt vettek.

A két szobor visszaadása mérföldkőnek számít az afrikai országok sokéves harcában, melyet elhurcolt műtárgyaik visszaszerzéséért vívnak. Francia művészettörténészek szerint az afrikai tárgyi kulturális örökség mintegy 90 százaléka található Európában: a párizsi Musée du quai Branly-Jacques Chirac múzeum körülbelül 80 ezer, a londoni British Múzeum további több tízezer afrikai műtárgyat őriz.

Február elején a kölni Rautenstrauch-Joest Múzeum jelentette be, hogy visszaad Nigériának 96 darab benini udvari műkincset.

Nyitókép: AFP/Kola Sulaimon