Ilyen nagy számú, Irakból külföldre csempészett műkincs visszaszolgáltatására még nem volt példa – közölte Hasszán Nazim iraki kulturális miniszter. A nagy faládákban visszakapott régiségek közül néhányat már az érkezéskor bemutattak a nyilvánosságnak, de a legjelentősebbeket még megvizsgálják, és később az Iraki Nemzeti Múzeumban teszik közszemlére.

Az Egyesült Államokból, Japánból, Hollandiából és Olaszországból egybegyűjtött kincseket Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő repülőgépén szállították Bagdadba.

A régészeti leletek többsége mintegy négyezer éves. A kereskedőktől és múzeumoktól elkobzott műtárgyak többsége Mezopotámia ősi civilizációinak egyik legrégebbi népe, a sumérok korának kereskedelmi kapcsolatait dokumentálják.

A visszaszolgáltatott műkincsek között egyelőre nem szerepel a legjelentősebb, a 3500 éves ékírásos Gilgames-álomtábla, a legrégebbi irodalmi emlék, amely a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. Az iraki kulturális miniszter szerint a washingtoni Biblia Múzeumtól 2019-ben elkobzott kőtábla a jövő hónapban kerül vissza, a szükséges jogi eljárások lezárulása után.

Kiemelt kép: YouTube