Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit hallgathatják meg az érdeklődők június 23. és 25. között három estén keresztül Budapest különböző helyszínein az Irodalom éjszakája rendezvényen.

A szemelvényeket az Orlai Produkció, a Gólem Színház és az Egyéjszakás Kaland nevű alkalmi formáció színészei olvassák fel. A rendhagyó helyszínek között szerepel többek között a hivatalosan csak 2021 szeptemberében megnyíló, a Gólem Színházat és a Zsidó Előadóművészeti Központot egyesítő Gólem Központ, de a széles közönség számára nem látogatható, a letűnt idők sajátos pompáját megidéző Akácfa utcai BKV-székház Egri terme is.     

Mindhárom napon lesz olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és a nagyothallók számára, a vakok és gyengénlátók helyszínek közti közlekedését pedig hangostérkép segíti.

Az első Irodalom éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték meg, magyarországi megvalósítását a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte. Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak, amelyeket idén június 10. és 12. között rendeznek meg.     

A program ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. A felolvasások védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Nyitókép: Pál András színész felolvas az Irodalom éjszakája programsorozat keretében a budapesti Deep Hanglemezboltban 2019. március 28-án. Fotó: MTI/Mónus Márton