Több mint 45 millió dollárért (14,4 milliárd forintért) kelt el egy Botticelli-festmény egy New York-i árverésen csütörtökön. Az olasz reneszánsz mester műveinek árverési rekordját tavaly állították fel 92,2 millió dollárral.

Sandro Botticelli (1445–1510) alkotásainak többsége, köztük a világhírű Vénusz születése és A tavasz allegóriája a firenzei Uffizi képtárban van kiállítva, magángyűjtemények ritkán dicsekedhetnek ilyen ritkasággal.

A Jézust töviskoszorúval ábrázoló Fájdalmak embere című portrét hétperces, három vevő között telefonon zajló licitharc után 45,41 millió dollárért vásárolta meg a győztes.

Az ár magasabb lett, mint a Sotheby’s előzetes 40 milliós becslése, és nagyjából a fele a 2021-ben Botticelli-rekordot felállító 92,2 milliós leütési árnak, melyet a Fiatal férfi portréja, aki egy kereket tart című festményért adtak.

A most elárverezett, jó állapotban fennmaradt kép a 19. század közepétől hosszú időn át ugyanannak a műgyűjtő családnak a tulajdonában volt, akik hol Nagy-Britanniában, hol Olaszországban éltek. Az, aki most árverésre bocsátotta, szintén egy Sotheby’s-aukción vette meg 1963-ban 10 ezer fontért.

A világjárvány miatt gyenge 2020-as év után tavaly dinamikusan növekedett a műalkotások piaca, a Sotheby’s története legmagasabb eladási bevételét érte el, 7,3 milliárd dollárt.

Nyitókép: Sandro Botticelli Fájdalmak embere című festménye az árverésen. Fotó: AFP/Ed Jones