Több mint 50 zenei és hagyományőrző, valamint tudományos-ismeretterjesztő program várja az érdeklődőket a hetedik alkalommal megrendezendő Ősök Napján Bugacon augusztus 4. és 6. között.

A budapesti Kossuth Klubban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára kiemelte: az Ősök Napja a magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, melynek célja, hogy a nemzet tovább erősödjön.

„A magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak emléket állító ünnepség mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja” – fogalmazott az államtitkár.

„Hazánkat ősapáink lovas életmódjának és harcmodorának is köszönhetjük, ezért a magyar lovas hagyományőrzés a nemzeti kultúránk fontos alapköve” – hangsúlyozta Vitályos Eszter.

A Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek, Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, valamint a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek – emlékeztetett Vitályos Eszter.

Bíró András Zsolt, a Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány elnöke és a 7. Ősök Napja főszervezője elmondta: a rendezvény részeként egy Európában egyedülálló, rendkívül látványos nomád vonulást is szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik a korszak életmódját és öltözeteit.

A rendezvényen hatalmas jurtafalu épül, valamint tradicionális seregszemle is lesz 500–600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével. Ezen kívül láthatók lesznek a világ legjobb lovasíjászainak bemutatói, valamint agarász és solymász bemutatókat is tartanak.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén felelevenítik a hagyományos nomád erőpróbákat is, így lesznek lovas versenyek és lovas vetélkedők is, amelyeken bárki regisztrációt követően részt vehet.

Továbbá hagyományőrző sportviadalok, harci bemutatók, gyerekprogramok, nagyszabású kézműves vásár, a magyar–hun–avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok, valamint tudományos ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a helyszínen.

Az Ősök Napja a Kurultaj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe; a kétévente minden augusztusban megrendezett ünnepségre több mint száz hagyományőrző csapat érkezik.

Bővebb információk a programokról a www.kurultaj.hu és a www.osoknapja.hu weboldalakon találhatók.