Több mint háromezer hátrányos helyzetű gyermek tanulhatott zenét egy éven keresztül a Szimfónia Program – Mindenki szívében van egy dallam keretein belül, amely 500 millió forintos támogatásból valósult meg.

A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság által tavaly útjára indított program 199 településen, több mint háromezer gyermek bevonásával zajlik.

Vilmány és Göncruszka településeken idén februárban indult el a Mindenki szívében van egy dallam, a két település zenekara rendszeres közös próbákkal és közös koncertekkel erősítette kapcsolatukat, és tanulta meg az egymásra figyelést, az egymásra való hagyatkozást – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára pénteken a programot záró kiskoncerten Göncruszkán, ahol a projektben részt vevő gyerekek közös zenei produkciót adtak elő.

A helyettes államtitkár azt mondta, hogy az egyesített zenekarban mintegy 45 gyermek foglalt helyet. A program egy éve alatt a foglalkozások fejlesztették a gyerekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességeit, és csökkentették az online oktatás idején jellemző elszigeteltség érzését is.

Az elmúlt egy évben több mint háromezer hátrányos helyzetű, 6–16 év közötti gyermek vett részt a programban. A foglalkozásokon a gyermekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességét is fejlesztették – a zenepedagógia segítségével. A közösségi rendezvények elsősorban a gyermekek sikeres iskolai pályafutását és az iskolai lemorzsolódás csökkentését, valamint a szabadidő hasznos eltöltését segítették elő.

Az országosan júniusban elkezdődött programzáró kiskoncertek szeptemberben folytatódnak. Nyírmihálydiban szeptember 2-án, Kaposváron szeptember 8-án, 15-én Tarnazsadányban mutatkoznak be a gyerekek. Október közepén Budapesten pedig egy nagyszabású zárókoncerten zenélnek együtt.

Képünk illusztráció. Forrás: Szombathely.hu