Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Immáron 31. alkalommal a nyár legjobb tíz napján olyan, mintha mindenki a Művészetek Völgyében lenne: a fesztivál ideje alatt a zenei színpadokon szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, de itt helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is.

Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a Poket Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy éppen a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, de a Balaton-felvidéki táj is felfedezésre csábít.

Fesztiválkedvencek és izgalmas feltörekvő zenekarok várják a látogatókat

„Több zenekar nőtt fel velünk együtt a nagyszínpadig. Idén sem maradunk a régi kedvencek nélkül, de ez alkalommal is szerettük volna segíteni a fiatal tehetségek pályáját azzal, hogy lehetőséget adunk nekik a fesztiválunkon” – mesélte Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

Új helyszínek a Völgyben

Új helyszínen, Kapolcson köszönhetjük a Petőfi Udvart, amely a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös helyszíne könnyűzenei koncertekkel, kortárs és klasszikus irodalmi programokkal, gyerekprogramokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel. Bemutatkozik a Hajógyár is, amelynek színpadán a Hangfoglaló program idei támogatottjai is fellépnek, de itt ad akusztikus koncertet Azariah és Bérczesi Robi is.

Taliándörögdön A Kert nevű helyszín szállítja a legfrissebb, legaktuálisabb magyar előadókat az altertól kezdve az elektrón át a pszichedéliáig, itt lép fel többek között Beton.Hofi, Saya Noé, Deva, az Analog Balaton és a Mordái is. A koncertek mellett a délutáni workshopokon saját lemezborítót is készíthetünk.

50 éves a táncházmozgalom – nagyszínpados táncház a völgyben

A Művészetek Völgye számos jubileum, emlékezetes ünnep részese volt már az évek során. A Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd, ugyanis fél évszázada rendezték meg az első városi táncházat. A táncházak sikere azóta is töretlenül ível felfelé, több százezer ember néptáncol, játszik népzenét ezek hatására, az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepel jó gyakorlatként. Ennek apropóján az udvar programjaiban azt járják körbe, mi a vonzó ebben a 21. század felgyorsult emberének. A táncházak hangulatát pedig nemcsak a helyszínen, de a Panoráma Színpadon is átélhetjük az Aurevoir. és a Parno Graszt koncertjén.

Megszólalnak a némafilmek Kapolcson

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézettel közösen idén harmadjára hirdette meg a Némafilmhez filmzenét! elnevezésű pályázatát, amelyben arra invitálták a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez. A nyertesek a fesztiválon teljes hosszában adhatják elő szerzeményeiket a Filmio Pajta Mozgóban, a látogatók számára megidézve a régi mozik hangulatát, amikor a vetítés mellett élőben játszották a zenészek a dallamot. Mindkét filmhez két-két nyertest választott a zsűri, így A halál után Rick Róbert, illetve Tóth Martin zeneszerzők zenei kíséretében hangzik majd el, A leányasszony című film nyertes zeneszerzői Libus Michael és Kendik Dániel. A nyertes zeneszerzők a völgy után a Magyar Zene Házában is felléphetnek majd.

Idén is saját színdarabbal készül a
Művészetek Völgye

A fesztiválon évek óta fontos szerepet töltenek be a színház és a társművészetek, így tavaly, a Művészetek Völgye 30. jubileumán debütált a völgy első saját darabja, A tehetséges Mr. Ripley, mely jelenleg a 6Színben látható. A hagyomány folytatódik, az idei évben a Mr. és Mrs. (Duetts) című előadás elevenedik meg a taliándörögdi Színház Színpadnál. Peter Quilter darabját Somogyi Szilárd rendezésében láthatjuk, a főszereplők Janza Kata és Szabó P. Szilveszter lesznek. Az előadás díszletét és jelmezét Rákay Tamás tervező álmodja meg.

A Mr. és Mrs. egy két szereplőre, de összesen tíz szerepre íródott, fordulatos darab, melynek jeleneteiben fontos érzelmek, magasságok és mélységek várják a nézőket. A két színész játéka garancia a pergős, jó humorú, izgalmas előadásra, melynek premierje a nyitónapon lesz látható.

Színház, irodalom, völgyimpró

A színházrajongók a tíz nap alatt még olyan remek darabokat láthatnak majd, mint az Art-Színtér előadását, a Ketten egyedült, A három magas nőt és a Mandragórát, az Orlai Produkció a Redőny című darabját hozza el a Völgybe, a Veszprémi Petőfi Színház a Pilinszky 100! című előadásával készül, míg a Nézőművészeti Kft. Karinthy Frigyes klasszikusát, az Utazás a koponyám körült állítja színpadra.

A műfaj kedvelői emellett kalandozhatnak még az újcirkusz, a kortárstánc vagy akár az opera világában is Vigántpetenden, a Cirque du Tókertnél. A cirkuszi sátorban többek között fellép a Recirquel újcirkusz-társulat, akik My Land című előadásukkal érkeznek, a Duda Éva tánctársulat a Ramazurit hozza el a fesztiválra, Szlovéniából érkezik Andrej TomŠe zsonglőr és a Firebirds is látványos produkcióval, valamint minden nap workshopokkal készül a fesztivál. A Cirque du Tókert ad majd otthont az Operaház és az Óbudai Danubia Zenekar egy-egy előadásának is, és itt ad Oláh Ibolya is különleges színházkoncertet. Sokak kedvence, a Momentán Társulat is saját, tíznapos improvizatív programfolyammal lesz jelen kapolcsi bázisán.

Az irodalomkedvelőknek évek óta stabil találkozóhelye a Kaláka Versudvar, ahol többek közt Lackfi János Versműhelyein és zenés versimpróin is részt vehetünk. Tavaly hívták életre Vigántpetend irodalmi központját, a Vecsei H. Miklós és a POKET közösségi udvarát, amely ismét izgalmas programokkal várja a közönséget, de az előző év sikerén felbuzdulva újra hallható lesz a Petőfi Tv és Rádió Völgyimprója is, ahol a Blue sPot zenekar vendégeiként a fesztivál fellépőit láthatjuk egy kis közös örömzenélés közben a Káli Kunyhóban.

A magyar street art egyik legismertebb művésze, Void is ott lesz a fesztiválon, ahol Kapolcs főterén, a közönség előtt készíti el A város arca című monumentális alkotását július 23-án. Az elkészült alkotást az Országút Magazin és a Művészetek Völgye jótékonysági árverésre bocsátja a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum javára, ahol az összegből a kiságyakat szeretnék megújítani. A város arcára a fesztivál végéig lehet majd online licitálni.

Összművészet és aktív programok, innovatív beszélgetések

A Művészetek Völgyében a különböző művészeti ágak segítenek abban is, hogy picit kikapcsoljunk, magunkra figyeljünk. A természeti környezet, a különféle előadások, beszélgetések és workshopok segítenek abban, hogy egy pillanatra megálljunk, és megpróbáljunk kapcsolódni egymással, a környezetünkkel és természetesen önmagunkkal.

Ebben idén is számos program lesz segítségünkre, mint a MANK Art Porta, a Diabelli vagy az Analóg Udvar különféle művészeti workshopjai és előadásai, a Tarisznya Evangélikus Udvar vagy az Ősök Háza gondolatébresztő beszélgetései, a LEMangUria testet és lelket átmozgató programjai vagy például a Petendi Pajta, ahol az önismereti diszkóban a zenén keresztül áshatunk mélyebbre. A Pest-Buda Udvarban a kormány által Budapesten tervezett zöldfejlesztésekről, például a Városmajor park megújításáról, a klímaváltozás hatásairól, városfejlesztésről indul minden nap beszélgetés kiállításokkal, zenével, gasztrokalandokkal, gyermekmegőrzővel, képességfejlesztő játszóházzal és sok természeti érdekességekkel színesítve, esténként koncertekkel.

A völgyben emellett számos kiállítás is helyet kapott, aki pedig a mozgás szerelmese, az Aktív Magyarország standjánál benevezhet a Bringavölgy valamelyik e-bike- vagy természetjáró túrájára, valamint terepfutóversenyen is megméretetheti magát.

Gyermekvölgy

Mivel a 31 év alatt sok fesztiválozó is felnőtt és családot alapított, ezért a fesztivál külön gyerekprogrammal várja a legkisebbeket. Különféle kézműves-foglalkozások, játszóházak, gyerekkoncertek, táncszínház, ringató foglalkozások, zsonglőrbemutatók várják a legapróbb „völgylakókat” is. A belépés hat éven aluliak számára ingyenes, de a programfüzetben és a honlapon a Gyermekvölgy fül alatt található programok 14 éves korig 1500 Ft-os, kedvezményes jeggyel látogathatók. A gyerekek kísérőire is érvényes a kedvezményes belépőár, maximum két főig.

Búcsú a készpénztől

2022-től a Művészetek Völgye is
búcsút int a készpénznek, azaz a fesztivál összes ideiglenes kitelepülőjénél
mindenki saját bankkártyával vagy a kihelyezett feltöltőpontok egyikénél
feltöltött kártyával tud majd fizetni, egyetlen érintéssel.

Művészetek Zöldje

Oszkó-Jakab Natália azt is elmondta,
hogy a Művészetek Völgyében továbbra is hatalmas szerepet kap a
környezetvédelem: lebomló evőeszközökkel, tányérokkal, visszaváltható repoharakkal,
valamint komposztálható csomagolóanyagokkal igyekeznek védeni a környezetet. A
fesztiválnak saját, ingyenes járata is van, a Csigabusz, amelynek mozgását a
fesztivál saját applikációján lehet követni.

További információkért érdemes a www.muveszetekvolgye.hu oldalt böngészni vagy letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját, ahol a fesztiválozók a kedvenc programjaikat is bejelölhetik.

Képek forrása: Művészetek Völgye