fbpx

Több mint kétmillió forintért kelt el József Attila Medvetánca

Az antikvarium.hu vasárnap este zárult aukciója újra rekordokkal zárt. Fekete István, Csinszka, Szerb Antal könyveinek dedikált példányai kerültek kalapács alá.

A dedikált könyvek aukcióján 223 tétel szerepelt, és az aukciós csúcsot József Attila 1934 végén megjelent, Medvetánc című kötete állította be, ami 2 010 440 forintért kelt el. A kötetet József Attila Kárpáti Aurélnak dedikálta.

A Medvetánc József Attila egyik legjelentősebb kötete. Kárpáti Aurél a Nyugat első generációjának tehetséges szerzője és a fiatalabb nemzedékekre is figyelmet fordító kritikusa volt. 1934 júniusában az ő szerkesztésében jelent az Új magyar líra című antológia, amely az akkori fiatal költészetből szemlézett, és József Attila is helyet kapott benne.

Szintén Kárpáti Aurélnak dedikálta verseskötetét Csinszka, azaz polgári nevén Boncza Berta (1894–1934) is, aki Ady Endre 1919-es halála után 1920-ban hozzáment Márffy Ödön festőművészhez, majd bő egy évtizeddel később, már élete vége felé, 1931-ben jelentette meg egyetlen verseskötetét, a Csinszka verseit. A könyvből Csinszka aláírásával és Márffy Ödön rajzmellékletével 350 számozott példány is készült. A 19. számút kapta Kárpáti, a verseskötet 301 900 forintért kelt el

Teller Ede The Pursuit of Simplicity (Az egyszerűség nyomában) című angol nyelvű könyve meglepetésszerűen szerepelt – 602 ezer forintot fizetett érte a legkitartóbb licitáló. Az atomfizikus Teller, a hidrogénbomba atyja ebben a könyvében a természettudományos fejlődés logikájával és ezen belül is az emberi megismerés előtt álló kihívásokkal foglalkozott. A kötet 1981-ben jelent meg az Egyesült Államokban. A dedikáció címzettje egy amerikai orvos,  Max Klinghoffer, a sürgősségi orvostanon belül elhelyezkedő katasztrófa-orvostani szakág neves specialistája, számos orvosi szakkönyv szerzője.

Értük szólt a Himnusz címmel jelent meg 1987-ben az a sporttörténeti különlegesség, ami kereskedelmi forgalomba nem került, 700 számozott példányban jelent meg. 125 licitáló szerette volna megszerezni, a 18 olimpiai és világbajnok sportoló által dedikált könyv leütési ára 500 500 forint volt.

Nagy érdeklődés kísérte Fekete István Köd című novelláskötetének első kiadását, valamint Szerb Antal És mi ez a Rózsakereszt című regény? című kötetét, az 1934-ben megjelent, nagy sikerű A Pendragon legenda második kiadását. E könyv dedikációjának címzettjei az egyiptológus művészettörténész Dobrovits Aladár és felesége, Dömötör Tekla, a későbbi híres néprajzkutató.

Nyitókép: József Attila Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas magyar költő

A rovat további cikkei