A hattagú zsűri csaknem 734 alkotás közül választotta ki azt a 126 festményt, negyven-negyven grafikát és plasztikát, hat egyéb kategóriájú és kettő multimédia alkotást, melyeket a művészetkedvelők február 28-ig láthatnak az Alföldi Galéria földszintjén. A tárlat anyagában szerepelnek fiatal, pályakezdő művészek munkái éppúgy, mint rendszeresen visszatérő kiállítók, köztük Szurcsik János, a korábbi Tornyai-plakettesek legidősebb alkotója, akinek három képe látható majd.

A Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténész által rendezett tárlat díjzsűrijén eldőlt, hogy ki kapja az idei év fődíját, a Tornyai-plakettet, és ki veheti át az életműdíjat. A szakmai grémium húsz elismerésről, köztük a fiatal festők nívódíjáról, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjról döntött. Ezek a megnyitón válnak nyilvánossá.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek. Egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennále tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

Forrás és fotók: Tornyai János Múzeum