fbpx

Több mint kétszáz falu orgonáját újították fel az elmúlt másfél évben

Több mint kétszáz község orgonáját újították fel kormányzati támogatással az elmúlt másfél évben – közölte szombaton Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, miután a 600 lakosú Vas megyei Bucsu községben átadta a Szent Mihály-templom szintén a program keretében megújult orgonáját.

Elmondta, a harmadik éve futó program során kicserélték a zeneiskolákban használt hangszereket, gitárt, fuvolát és csellót adtak több száz, a templomok környékén mozgolódó fiatal kezébe, majd megvizsgálták azt is, hogy hol vannak olyan kistelepülések, ahol a templomi orgonákat leromlott állapotuk miatt már nem tudják használni, mert azok elhangolódtak, beporosodtak, lerobbantak. Hozzátette: az országban egyedülálló módon a Szombathelyhez kapcsolódó kistérségben sikerült a legtöbb templomi orgonát megújítani, hiszen hamarosan Dozmaton és Toronyban is átadnak egy-egy megújult templomi hangszert.

Hende Csaba, Vas megye 1-es számú választókerületének fideszes képviselője elmondta: választókerületének több templomi közössége, egyházközsége döntött úgy, hogy élni kíván a templomi orgonák felújítására kiírt pályázati lehetőséggel. Szavai szerint azért érezte fontosnak, hogy választókerületi képviselőként kiemelten támogassa az elhatározást, mert a megújított orgonák – amelyek az úr hangszerei – amellett, hogy fontos részei a liturgiának, szakszerűen felújítva lehetővé teszik azt is, hogy a kiváló akusztikai adottságú templomok a vidéki kistelepüléseken időnként koncerttermekké is váljanak.

Haller László plébános közölte: templomukat, pályázati forrásokból, az elmúlt években külsőleg és belsőleg is felújították, külön öröm a számukra, hogy most a több mint százéves orgonájuk is megújulhatott.

A szentmisét és az átadóünnepséget követően Lakner-Bognár András orgonaművész és Illés Klaudia hegedűművész, majd pedig Varga Miklós rockénekes adott koncertet a fíliaként működő bucsui római katolikus templomban.

Nyitókép: Fekete Péter a Szent Mihály-templom felújított orgonájának átadásán a Vas megyei Bucsun február 19-én. Fotó: MTI/Filep István

A rovat további cikkei