Megmozdult a város, pezsgett a divatélet a Magyar Divat & Design Ügynökség által ismét élőben megvalósított Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) idején. Izgalmas események, telt házas bemutatók, egy pop-up store és helyszíni kiállítók színesítették a fővárost egy teljes héten át október 11–17. között. A kétnapos bemutatóra október 16–17-án a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a hazai és nemzetközi média képviselői, véleményvezérek, kreatívipari szakemberek, vásárlók és a divat iránt érdeklődők, hogy élőben tekinthessék meg több mint 30 magyar és regionális tervező legújabb, 2022-es tavaszi–nyári kollekcióját a Bálna Budapest épületében. Az ügynökség Young Talents programjának fiatal tehetségei a diplomakollekcióikat mutatták be.

A 140 méteres kifutón 26 bemutatót követhetett élőben mintegy 4 ezer látogató, köztük a nemzetközi sajtó képviselői, illetve olyan véleményvezérek ismerhették meg első kézből a magyar és régiós darabokat, mint Declan Chan, Bella Michlo vagy Chris Burt Allan.

A divatbemutatókra számos országból, többek között Európából, Közel-Keletről és Oroszországból érkeztek szakemberek és forgalmazók, akikkel a tervezők személyesen is találkozhattak. Nemcsak a ruhákat, a modelleket is a változatosság jellemezte: Nagy Evelint és Epres Pannit is láthatta a közönség. A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a diverzitásra is, számos molett modell mutatott be ruhákat a két nap során.

A divatiparban az innovációnak, a technológiai megoldásoknak, valamint a digitalizációnak kiemelten nagy szerepe van, ezért az ügynökség alapvető fontosságúnak tartotta, hogy minél több szakmai szereplő számára, valamint a Z generáció tagjainak is megannyi platformon láthatóvá tegyék a tehetséges kortárs tervezők friss kollekcióit. A show-kat több közösségimédia-platformokon is követhették az érdeklődők. Az idei év különlegességeként a divathét időtartalma alatt a Bálna helyszíne a Metaverzum virtuális Decentraland világában is látogatható volt, így online is érkezhettek a látogatók a BCEFW-re.

Nyitókép: Modellek a bemutató előtt a VI. Budapest Central European Fashion Week második napján a Bálna Budapestben 2021. október 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán