A Martin György Néptáncszövetség csaknem 30 éve rendezi meg a Néptáncantológiát, a néptáncosok országos ünnepét. A Budapesti Operettszínházban 2024-ben is színpadra kerültek az elmúlt esztendő kiemelkedő néptáncegyüttesei, alkotói, legjobb koreográfiái.

Rengeteg néptáncos eseményt, fesztivált, bemutatót és versenyt tartanak határon innen és túl, a szakma azonban nem tud mindegyiken jelen lenni. Vásárhelyi László népművelő közel 60 éve találta ki, hogy legyen minden évben Budapesten egy olyan műsor, amely az előző év legjobb táncegyütteseiből, koreográfiáiból válogat: így született a Néptáncantológia. Idén márciusban az Operettszínházban több mint 500 néptáncos és népzenész lépett színpadra, bemutatva a Kárpát-medence kivételesen szép és értékes népművészetét.

Az 13 produkciót felvonultató előadás keresztmetszet ad arról, hogy mi történt az előző évben a szakmában, illetve rátekintést nyújt az amatőr néptáncmozgalom aktuális állapotára is. Videónkban bepillantunk a Néptáncantológia kulisszái mögé, megszólal Dr. Diószegi László, aki a Martin György Néptáncszövetség elnökeként a szervezői oldalról mutatja be az eseményt, de a meghívott táncműhelyek szakemberei is elmesélik, hogy miért különleges számukra ez a fellépés.

A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Borítókép: Illyés Tibor / MTI