A várvédők és a törökök életébe szórakoztató jeleneteken, színielőadásokon, seregszemléken keresztül kaphatnak betekintést a látogatók. A Végvári Vigasságokon ismét lesz zoknicsata, a vidám összecsapást, az Apródok és Martalócok csatáját a Vörös Oroszlán Lovagrend vezényli majd le, míg a Pálffy Bandérium tagjai bajvívást tanítanak az ifjabb korosztályoknak.

A gyerekeket a Kalandozó Komédium történelmi játszótere, kisállat-simogató, játszó- és bábszínház várja. Idén a Dobó bástyába költözik a Várműhely, ahol múzeumpedagógusok segítségével pajzskészítés, történelmi társasjáték és különböző kézműves-programok nyújtanak kikapcsolódást. Az Oszmán főúri sátorban illatos rózsavizet és különleges kávét fognak készíteni. A programkínálatot a Mesterségek utcája is színesíti, ahol többek között látható lesz egy valódi kovácsműhely, valamint lehetőség lesz a kékfestés, a fafaragás és a fazekas mesterség fortélyainak megtanulására is.

A Dobó István Vármúzeum kiállításait, az aknafigyelő folyosó rejtélyeit muzeológusok interaktív tárlatvezetésein keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Az eseményen régizenei együttesek lépnek fel, a gasztronegyedben ételek, a középkori kocsmában pedig kézművesitalok várják a látogatókat. Szombaton véradásra is lehetőség nyílik.