Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket a fővárosi, vidéki és határon túli helyszíneken a 21. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja programsorozat részeként november közepéig. Az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Törökbálinton.

Az évente megvalósuló programsorozatot október 18., azaz Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. A több mint egy hónapon át tartó kavalkád célja, hogy erősítse a köztudatban a kortárs festészet jelentőségét és hangsúlyozza szerepét a hazai kulturális életben, miközben a szakma képviselőit összefogja, erősíti a művészközösséget – hangzott el a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője kiemelt célként jelölte meg, hogy a koronavírus-járvány előtti évekhez hasonlóan ismét egyre több vidéki nagyváros készüljön önálló programcsomaggal a kulturális rendezvényre.

A programsorozat alkalmából a Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak A mi ügyünk címmel nyílt ingyenes kamarakiállítása az Óbudai Társaskör Galériában kedden. A kiállításon 17 művész – többek között Bráda Tibor, Bukta Norbert, Horváth Dániel, valamint Vincze Angéla – művei, egyebek mellett klasszikus olajfestmények, akvarellek és pasztellképek láthatók.

A Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat felépítése szerint két nagy egységre tagolható: az alapítvány által saját forrásból megrendezett eseményekre, köztük az országos jelentőségű Élő Magyar Festészet című tárlatra, valamint a csatlakozó kiállításokra, amelyek a hazai tárlatok mellett a Kárpát-medence magyarságának művészeti eseményeit is felölelik.

Az eseménysorozathoz csatlakozók között megtalálhatók Magyarország legjelentősebb intézményei, mint a Műcsarnok vagy a Vigadó, de a falvak művelődési és közösségi házai is. Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő Magyar Festészet című országos, központi tárlat október 14. és november 14. között látogatható a Gallery Maxban, Törökbálinton. A kiállítás magába foglalja a doyenek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit.

Az alapítvány saját szervezésű programjai között szerepel többek között a Mester Galéria és Közösségi Térben október 4-én megnyíló Szinonima, valamint a Zikkurat Galériában október 18-tól látogatható Női vonal XII. című tárlat is.

Október 19-én a Magyar Festészet Napja Újbudán címmel szerveznek programokat, amelyek részeként egyebek mellett több – például a Bartók 1 és a Godot Galériát, valamint a Karinthy Szalont is felölelő –  sétára is sor kerül Sipos Endre művészetfilozófus és Tenk Dóra művészeti mentor vezetésével.

A többek között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), valamint a Nemzeti Színház által támogatott rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programkínálatát itt lehet nyomon követni.

A nyitóképen Reigl Judit munkái a Műcsarnokban. Fotó: Bruzák Noémi / MTI