fbpx

Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet lát el a Fővárosi Nagycirkusz

A kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tanulnak.

Rendhagyó társulati ülést tartottak a Fővárosi Nagycirkusz manézsában március 17-én az Ukrajnából menekült artistaművészek, gyermekek, szülők és oktatók helyzetéről. A megbeszélésen szó esett az ideérkezők teljes ellátásáról, foglalkoztatásáról, a magyar és az ukrán cirkuszi iskolák együttműködéséről, valamint a cirkuszművészet megbonthatatlan egységéről. Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi és a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat.

„Történelmi időket élünk, soha nem alakult ki a cirkuszművészetben ilyen helyzet, amelynek az elemzésére most összegyűltünk. Eddig is megszokhattuk és tudtuk, hogy a cirkuszművészet egy olyan művészeti ág, ahol nyitva vannak egymás felé a kapuk, eddig is minden artista otthon érezhette magát a Fővárosi Nagycirkuszban. Egy háborús helyzetben a kiemelt nemzetstratégiai, kulturális intézmény eme alaptulajdonságai felerősödnek: a Fővárosi Nagycirkusz kapui minden artista számára nyitva állnak. Komoly felelősségünk van, példát kell mutatnunk, üzeneteket kell közvetítenünk nemcsak Magyarország, de az egész világ számára” – hangsúlyozta Fekete Péter kulturális államtitkár a nyitóbeszédében.

Középen Fekete Péter államtitkár

Ebben a különleges helyzetben az elmúlt hetek során Ukrajnából több száz artistaművész érkezett Magyarországra: gyerekek, szülők, tanárok és növendékek. A háború elől menekülők több csoportra tagoldódnak. Azok az artista családok, amelyek tudván, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egy stabil pont, ahol megpihenhetnek, szállást, étkezést és szükséges felszereléseket kapnak, majd csatlakoznak Nyugat-Európában élő rokonaikhoz. Azok az artistaművészek – többek között a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémiáról és a Harkovi Cirkusz Stúdióból – , akik az otthonaik elhagyására kényszerültek, és nincs hova menniük, szintén otthont lelnek Budapesten, bármennyi ideig is maradjanak.

Fekete Péter köszönetét fejezte ki a magyar cirkuszművészetben létrejött páratlan összefogásért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, az INspirál Cirkuszközpontnak, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumnak, a Recirquel Társulatnak, a Balance Akrobatika & Torna Clubnak. A kulturális államtitkár arra is rávilágított, hogy ebben a különleges történelmi helyzetben további lehetőségek is rejlenek: „Tanulhatunk egymástól, egymás kultúrájából, szakmai tudásából.”

A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai röviden összefoglalták a jelenlegi helyzetet, miszerint száz fő napi háromszori étkezéséről gondoskodnak, segítenek az adományok elosztásában, a tolmácsolásban és a napi feladatok gördülékeny lebonyolításában. Az itt tartózkodás időszaka alatt a Fővárosi Nagycirkusz a felnőtteknek kétféle lehetőséget tud ajánlani. Az egyik, hogy a fiatalok felügyelete mellett önkéntesként segíthetik az intézmény munkáját, a másik lehetőség pedig a hivatalos munkavállalás.

A munkavállalás jogi kereteinek megteremtése, illetve a bejelentés és az adminisztráció folyamatosan zajlik.

A Fővárosi Nagycirkusz a teljes ellátáson és a fizetéssel járó munkakörök biztosítása mellett különböző programokat is szervez a menekültek mentális egészsége érdekében: látogatást tehetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Csodák Palotájában, az ElevenPark Játszóházban, egy tűzoltóparancsnokságon, ahol régi és új tűzoltóautókat tekinthetnek meg, valamint hajókiránduláson és kutyás bemutatón is részt vehetnek.  

A március 22-én és 23-án látható Szentivánéji Álmodók című előadás teljes bevételét az itt lévő artistákra és artista tanárokra fordítja a cirkusz, mindenekelőtt rekviziteket fognak számukra biztosítani. Szeretnék megteremteni a munkájuk körülményeit a művésztelepen és a próbahelyiségekben, hogy dolgozni, alkotni és gyakorolni tudjanak.

A cirkuszi világnap alkalmából, április 16-án közös fellépést is terveznek az ukrán és a magyar artisták.

Fekete Péter a rendkívüli társulati ülés végén hangsúlyozta, hogy nem rekeszthetjük ki az orosz artistákat, ugyanolyan szeretettel kell fordulni feléjük, ahogy eddig. „Példát kell mutatnunk egymásnak és a világnak, miszerint a cirkuszművészeten belül bőrszínre, politikai helyzetre, ideológiai gondolkodásra, identitásra való tekintet nélkül, egymásba vetett hittel, együtt dolgozunk.”

Fotó: Fuszka Nikol

A rovat további cikkei