Körülbelül tizenháromezer éve népesítették be az Amazonas-medencét az első emberek – derül ki egy új tanulmányból.

Serranía La Lindosa sziklarajza
Serranía La Lindosa sziklarajza. Fotó: University of Exeter

A korai amerikaiak, miután elérték a mai Serranía de la Lindosát, vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak, kőszerszámokat és sziklarajzokat készítettek – számol be róla a National Geographic.

A kutatók korábban is tisztában voltak azzal, hogy már 12.600 éve is éltek emberek a területen, a helyiek életmódját és környezethez való viszonyát azonban most sikerült részletesebben feltárniuk a kolumbiai lelőhely maradványait elemezve. A hiánypótló kutatás nemcsak a korábbi hézagokat töltötte ki, arra is rávilágított, hogy a véltnél valószínűleg korábban jelentek meg emberek a környéken.

A talajminták vizsgálata az emberi aktivitás jelei mellett feltárta, hogy a terület bizonyos időszakokban akár több ezer évre is elnéptelenedett, mert lakói elhagyták. A kutatók tájékozódását emellett olyan feltárt leletek segítették, mint ötszáz éves kukoricanyomok vagy háromezer éves kerámiatöredékek. Találtak továbbá növényi maradványokat, csontokat, sőt sziklarajzok készítéséhez használt okkert is. Ezek még elemzésre várnak.