A szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában rendezett programon április 25. és 29. között nemcsak a hangszerekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem érdekes előadásokon is részt vehetnek. ?Száz-száz gyermek tartózkodik egy időben a rendezvényen: a diákok egyik része az előadásokat hallgatja, a másik része pedig a hangszereket próbálhatja ki, majd cserélnek. Az előadásokon a könnyűzenei életmódtól kezdve a hangszertörténeten át számos érdekességeket megtudhatnak a fiatalok, de hallhatnak a musicalekről, a koncertezésről is? ? tette hozzá. A dalszövegíró kurzuson a gyermekek kreativitását igyekeznek felszínre hozni, megint máshol a zeneterápiával, a rocktörténettel ismerkedhetnek meg, és részt vehetnek rendhagyó énekórákon is. A délutáni hangszerbemutató workshopokra már nem csak a kezdőket várják ? mondta el a zenész, hozzátéve, hogy a már rendszeresen zenélők azt is megtudhatják, miként pályázhatnak a Cseh Tamás Programban meghirdetett felhívásokra.

 

Komoly szintetizátorok, gitárok, stúdiótechnikai eszközök kaptak helyet a programban, éppen ezért jelentenek kuriózumot: az eszközök összértéke ugyanis kiteszi az 50-60 millió forintot. Érdemes tehát a szakmának is kilátogatnia, hiszen olyan eszközökkel találkozhatnak, amelyekkel sokszor még hangszerboltban sem. Nem hiába remélik tehát a szervezők azt, hogy a szegedi programmal átlépik a 15 ezres látogatói számot.

  • A Hangszert a kézbe nagyszabású, országjáró, könnyűzenei hangszersimogató, interaktív hangszerkiállítás, előadás-sorozat és oktatási bemutató 6-12. osztályos diákoknak és fiataloknak.
  • A program helyben kipróbálható, óriási hangszerparkkal, rendhagyó énekórákkal, minikoncertekkel hívja fel a gyerekek, fiatalok ? és persze szüleik és tanáraik ? figyelmét a zenélésre, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.
  • Az összesen nyolc hazai várost meglátogató program eddig Debrecenben, Szolnokon és Nyíregyházán járt, majd a Várkert Bazárban ér véget.
  • Egy-egy városban öt napon át csaknem harminc programon lehet részt venni.

A Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége közösen indította el a Hangszert a kézbe című programot, amelyet három évnyi ötletelés előzött meg, akkor merült fel először a Cseh Tamás Program oktatási alprogramjának elindítása azzal a nem titkolt céllal, hogy minél többen kezdjenek el zenélni.

Az elmúlt három évben több mint kétmilliárd forintot oszthatott szét a Cseh Tamás Program a hazai könnyűzene megsegítésére, ahogy azonban minden támogatott projekthez, a mostani programhoz is kellett saját forrás. Az eredmény igen impozáns, több mint száz hangszer utazik ugyanis az ország nyolc hazai nagyvárosába. A program június 24-én a Várkert Bazárban ér véget.

A Hangszert a kézbe legfontosabb eleme egy csaknem 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató. Itt szakemberek közreműködésével kézbe vehető és kipróbálható több mint száz hangszer és hangtechnikai berendezés. Külön standon lehet gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikus zenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal ismerkedni.

Délelőttönként 9-13 óráig iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórákat és előadásokat tartanak, melyek bemutatják a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét. Mindezt fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei egészítik ki, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően prezentálják a hangszerrel élés perspektíváit. A szervezők bemutatják a könnyűzenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatokat is. A Hangszert a kézbe legfontosabb célja ? amellett, hogy minden látogató minél több hangszert próbálhasson ki ? felkelteni az érdeklődést a könnyűzenei tanulás iránt.

Délutánonként kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések, játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Könnyűzenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák mutatkoznak be. Az érdeklődőket várják zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, zeneipari képzések is, illetve helyi és a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramja által támogatott zenekarok is színpadra lépnek.

A program fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Nemzeti Kulturális Alap elnöke.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond