fbpx

Több mint tízszeres a túljelentkezés az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra

Lezárult a 2022–2025. évi MMA művészeti ösztöndíjprogramra a jelentkezés határideje. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet az ösztöndíjprogram lebonyolítójaként március 21-én éjfélig kilenc művészeti területről várta a pályázatokat. A határidő lejártáig több mint 1000 pályaművet nyújtottak be.

A Magyar Művészeti Akadémia idén ötödik alkalommal három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot 100 fő részére, amelyre március 21-ig lehetett jelentkezni. A 2018-ban indult projekt népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén is több mint tízszeres túljelentkezéssel zárult a pályázat. Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója elmondta, építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, és zeneművészet kategóriákban 1032 formailag érvényes projekt érkezett. A legnépszerűbb művészeti ágnak a képző- és a zeneművészet bizonyult, míg előbbire 219, addig utóbbira 149 pályaművet adtak be a 18–50 év közötti jelentkezők.

Az ösztöndíjprogram célja programszerű, három évre szóló alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése.

A nyertes művészek az ösztöndíj mellett folyamatos mentorálást, valamint publikálási és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről. A tartalmilag is érvényes pályázatok első körös bírálata áprilisban kezdődik, a nyertesek névsorát pedig júniusban hirdetik ki. 

Nyitókép forrása: MMA

A rovat további cikkei