A Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett mellett a Pécsi Harmadik Színház, két pécsi bábszínház, a Bóbita és a MárkusZínház, továbbá az Országos Diákszínjátszó Egyesület is csatlakozik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához.

Vidnyánszky Attila, az április 1-je és július 1-je között Magyarországon zajló világszínházi találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a pécsi sajtótájékoztatóra online bejelentkezve közölte: 58 ország 400 társulata vesz részt a világ idei legjelentősebb színházi eseményén, ilyen kiemelkedő színházi eseményt még nem rendezett Magyarország.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi művészeti intézmények az elsők között jelezték, hogy szívesen lennének részesei az olimpiának, a baranyai város pedig – fűzte hozzá – a legjelentősebb fővároson kívüli helyszíne lesz a Színházi Olimpiának. Kulcsár Edit, a Színházi Olimpia Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a világszínházi találkozó szervezésekor már a kezdetektől arra törekedtek, hogy az egész ország részesüljön a programokból, továbbá a rendezvény a koronavírus utáni időszak legnagyobb magyarországi művészeti eseménye, a szakma nemzetközi ünnepe legyen. Lipics Zsolt, a pécsi teátrum igazgatója kiemelte:

a Színházi Olimpia pécsi eseményeinek megszervezése jó alkalmat nyújtott arra is, hogy a városban működő művészeti intézmények elmélyítsék amúgy is szoros kapcsolatukat.

A rendezvény keretében a Pécsi Nemzeti Színház az Újvidéki Színházat és a zágrábi Komediját látja vendégül május 11-én, illetve 24-én. A vajdasági társulat William Shakespeare III. Richárd című darabjával, míg a horvát társulat Tim Rice–Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár című produkciójával készül.


641ac8f234625902a52abf5d.jpg
William Shakespeare III. Richárd című darabja, az Újvidéki Színház produkciója. Fotó: Doroški Srđan

Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója közölte: intézményük két kisebb fesztiválnak is helyszíne lesz, továbbá több határon túli társulat is bemutatja náluk előadását. Mint mondta, Jeung Fai, a hagyományos kínai kesztyűs bábszínház ötödik generációs mestere a Bóbita Bábszínház vendégeként április 24-i előadásában az ősi művészeti formát ötvözi kortárs, multimédiás elemekkel.

Ugyancsak a pécsi társulat meghívására érkezik április 25-én a Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versfüzérének gyöngyszemeiből építkező, 14 éven felülieknek szóló előadásával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem társulata, a nagyváradi Liliput Társulat Szutyejev Kispipi és kisréce című művéből készült, három éven felülieknek szóló bábelőadásával, valamint a szintén marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a négy éven túliaknak kínált Csizmás kandúrjával május 13-án. A Bóbita bábmúzeuma a tradicionális kínai és tajvani kesztyűsbábokra épülő tárlatot rendez az olimpia ideje alatt.

A Bábművészeti Világtalálkozó részeként – 2017 után – újra megrendezik Pécsen a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált:

április 19. és 23. között tizenkét országból tucatnyi előadás érkezik, de lesznek árnyjátékkészítő és szakmai workshopok is – közölte Pilári Gábor, a szervező pécsi MárkusZínház bábszínház művészeti vezetője.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője elmondta: a tánctársulat meghívására a rijekai Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színház balettegyüttese érkezik a Mecsekaljára május 31-én, hogy a tánc nyelvén adja elő Shakespeare Rómeó és Júliáját.

Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) vezetője felidézte: a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében indult náluk a határon túli színtársulatok bemutatkozása, azóta több mint kétszáz előadást tartottak a teátrum épületében.

A PHSZ ezt a hagyományt folytatva két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával csatlakozik a programokhoz:

április 18-án és 19-én az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabját állítják színpadra, majd május 16-án és 17-én a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészei adják elő Örkény István klasszikusát, a Tótékat.

Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület vezetője közölte: szervezésükben Orfűn is lesznek programok, hiszen ott nemzetközi színjátszó találkozót tartanak 15 ország 150 résztvevőjével június 3. és 11. között. A pécsváradi várban a Nemzeti Színház szervezésében a Sinum Színházi Műhellyel együttműködésben – az 17. ISTA/NG – Nemzetközi Színházantropológiai Iskola keretében  – nemzetközi mesterekkel zajlik műhelymunka május 7. és 20. között.

A világszínházi találkozón az előadások mellett országszerte kiállítások, workshopok és könyvbemutatók várják majd a publikumot. A Színházi Olimpia weboldalán már megtekinthetők a nemzetközi rendezvény – még mindig folyamatosan bővülő – programjai.

Nyitókép: Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabja az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában. Fotó: Menyhárt Luca – Csató Andrea