fbpx

Több százezer embert ért el a Budapest Design Week

Az idén is hibrid formában megrendezett fesztivál rendezvényein országszerte hatalmas volt az érdeklődés. A rendezvénysorozat közösségi felületei több százezer embert értek el, összesen 44 országból, Európán kívül az Egyesült Államokból, Iránból, Törökországból és Tajvanról is.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának finanszírozásában 18. alkalommal megvalósult Budapest Design Week (BDW) tíz napon át várta az érdeklődőket a New Standards hívószó köré szervezett kiállításokkal, előadásokkal, workshopokkal, nyitott műhelyekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel, Budapesten és a négy partnervárosban kétszáznál is több programot felvonultatva.

Idén a legnépszerűbb programok közé tartozott a Start Up Guide Live online workshop, a Határtalan design, a Nyitott Stúdiók, a 360 Design, a New Standards és a Magyar Formatervezési és a Design Management Díjasok kiállításai,

melyek katalógusai letölthetők a Magyar Formatervezési Tanács weboldaláról. A tavalyihoz hasonlóan a fesztivál idén is hibrid formában valósult meg, így a legtöbb programot a jelenlévőkön kívül online is sokan követték. Ugyanakkor nemcsak a fővárosban volt jelen az esemény, idén elsőként csatlakozott a rendezvénysorozathoz Szombathely, majd Sopron, Győr és Pécs is.

Októberben a fesztivál weboldala, közösségi oldalai, online eseményei és hírlevelei több mint háromszázezer embert értek el.  A rendezvény közösségi oldalait nemcsak Magyarországról, hanem világszerte 44 országból, többek közt az Egyesült Államokból, Iránból, Törökországból, Tajvanról, Indonéziából és számos európai országból is felkeresték. Az Instagramon több száz nyilvános történetben említették meg a felhasználók a Budapest Design Weeket. A programsorozat központi Facebook-eseménye közel 180 ezer embert, a programok saját eseményei pedig több mint 250 ezer embert értek el a legnagyobb közösségi oldalon.

A világjárvány utáni „new normal”, azaz „szép új világ” állt a 18. Budapest Design Week fókuszában.

Ezt a témakört járta körbe a kiállításhoz kapcsolódó három kerekasztal-beszélgetés is.  A mobilitás jövője címűn a felek az új kor autóipari kihívásait boncolgatták, az előadók kitértek az önvezető autók és a városi terepjárók miatt felmerülő problémákra is. A Divat a home office korában a járvány hatására megváltozott öltözködési szokásainkat járta körbe, különös tekintettel a fenntarthatóságra és járvány által felgyorsult digitalizációra, a VR, AR, design előadói pedig azt mutatták meg, miként hasznosíthatók ezek az új technológiák a dizájn világában.

Az évek óta töretlen népszerűséggel futó Nyitott Stúdiók keretében ebben az évben tizennyolc műhelybe nyerhettek betekintést a látogatók. Kiemelt érdeklődés övezte a workshopokat is: nagy létszámú, lelkes résztvevővel zajlott a Fabunio Design Meetings és a New European Bauhaus nyílt workshopja is.

A legtöbb esemény október 8. és 17. között zajlott, de vannak, amelyek e dátum után is várják a nagyközönséget.

Továbbra is látogatható a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület 1984 című kiállítása, amely október 22-én zárja be kapuit, akárcsak a MOME Tárgyalkotás Tanszék hallgatóinak kiállítása, az Offline. Október 25-én a re_object tart workshopot, november 28-ig pedig nyitva tart a Határtalan design kiállítás is. Emellett folytatódnak a Nyitott Stúdiók: október 25-én az IKIIKI jewelry pop-up store és kiállítás lesz megtekinthető, október 30-án pedig a Kultúrgorilla csapatának munkájába lehet belesni a Zipernowsky stúdióban.

A Budapest Design Week alkalmából megjelent az új Budapest Design Map is, a fővárosi dizájnélet legátfogóbb kalauza, amelyben a budapestiek és a városba látogatók megtalálhatták a programsorozat helyszíneit, ugyanakkor a térkép a továbbiakban segítséget nyújt ahhoz is, hogy felfedezzük a várost a dizájn szemszögéből. A kiadvány megtalálható a belváros számos különböző pontján, és ingyenesen letölthető a fesztivál weboldaláról is.

A rendezvény védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács volt.  A továbbra is látogatható programokról a Budapest Design Week weboldalán lehet tájékozódni.

Fotók: Mohai Balázs

A rovat további cikkei