fbpx

Tóbiás Krisztián kapja idén a Csáth Géza-díjat

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) hetedjére adja át a kitüntetést, a PesText részeként negyedik alkalommal. A Csáth Géza-díj a szövetség 2016-ban, kizárólag adományokból alapított irodalmi díja, melynek kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják.

A Csáth Géza-díjat a FISZ október 1-jén, szombaton 21 órakor adja át Tóbiás Krisztiánnak a PesText Fesztivál részeként a Három Hollóban. A laudációt Kiss A. Kriszta tartja. A díjat Pataki Viktor, a FISZ társelnöke adja át. A díjátadó után a fiatal irodalom kerül a középpontba, aztán pedig iamyank zenél. Ahogyan az eddigi években, úgy Tóbiás Krisztián is az Oltalom Karitatív Egyesületnek adományozta a díjjal járó jutalmat.

Tóbiás Krisztián (1978) költő munkássága rendkívül szerteágazó: szerkesztői és hiánypótló irodalomszervezői munkája is kiemelten elismerésre méltó. Már korábbi versesköteteivel is kivívta az irodalomkritika elismerését, a ver/sec-kel, a vasjanival, a Túliratokkal és a Wilkinson pengével. Kötetei közül a 2020-as [M]ikulás rakétája kapta az eddigi legtöbb figyelmet és recenziót. Bár a gyermekfőhős és/vagy gyermekelbeszélő nem újdonság a műfajban, a naivitásából eredő humor megjelenése különleges színezetet ad a kötetnek. A kilátástalanság könnyed, játékos hangvétellel való kombinációja teszi igazán intenzív olvasói élménnyé a könyvet.

Tóbiás Krisztián szépírói tevékenységén túl is fáradhatatlan. A Tempevölgy kiadványai, illetve lapszámai az elmúlt években magas színvonalat és tudományos megbecsülést értek el. Fontos megemlíteni a számos tudományos konferenciát, amelyeknek helyet és keretet biztosítanak, legyen az kortárs vagy 19. századi irodalomról való társalgás, vagy akár említhetnénk az éppen most induló podcastsorozatot.

Október elsején, szombaton sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége és a PesText közös rendezvényén.

A Fiatal Írók Szövetsége friss könyveiből Mosolygó Sára és Lelkes Botond olvasnak fel részleteket; György Alida, Kormányos Ákos és Lukács Flóra szövegei kerülnek terítékre. A programon Sonnet Mondal indiai költő is fellép, verseit eredetiben és Nagy Hajnal Csilla fordításában is hallhatja a közönség. Az írószervezet a friss díjazottjáról sem feledkezik meg, hiszen az est repertoárját Tóbiás Krisztián írásai alapozzák meg.

Nyitókép: Tóbiás Krisztián. Fotó: Martinovics Tibor 

A rovat további cikkei