A Talpig magyar e heti epizódja felemeli a petrencésrudat, hogy rámutasson Arany János életművének egyik legnépszerűbb darabjára, a Toldira. Sőt Petőfi és Arany híres barátsága is szóba kerül majd. Podcastajánló.

Lehet-e Toldiból magyar szuperhős? A tavaly elhunyt rajzfilmrendező, Jankovics Marcell életművének záróakkordjáról, a Toldi című egész estés mozifilmről Csákovics Lajos társrendező mesél.

Mitől működik a Toldi színpadon, ráadásul monodrámaként előadva? Arany János klasszikusát 2014 óta nagy sikerrel játsszák a Pesti Színházban. Beszélgetőpartnerünk: Toldi megformálója, Csőre Gábor színművész.

Hogyan szövődött barátság a két költőóriás, Arany és Petőfi között? Ezt járja körül Tóth Péter Lóránt Radnóti-díjas versmondó-versvándor legújabb, „Toldi írójához elküldöm lelkemet” című irodalmi estje.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

További érdekességek a Petőfi-emlékév hivatalos oldalán!

Nyitókép forrása: Toldi rajzfilm