A Gyűrűk Ura világát megidéző, ingyenes családi nappal vár az Országos Idegennyelvű Könyvtár április 6-án, szombaton.

J. R. R. Tolkien munkásságát megidéző Tolkien-napot tart az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában működő Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). Az egész napos ingyenes programsorozaton a Magyar Tolkien Társaság által letétbe helyezett csaknem százkötetes gyűjtemény átadását követően színes előadásokkal, workshopokkal, tolkieni ihletésű társasjátéksarokkal, különleges nyelvleckével, illetve kézműves foglalkozásokkal, valamint filmes replikákkal várják az érdeklődőket.

A látogatók készíthetnek tündeírásos emléklapot, megtanulhatják a tündehajfonás fortélyait, illetve részt vehetnek kvízjátékokban és közös éneklésben, de válogathatnak a Középfölde-vásár kínálta termékekből is.

Az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye. Feladata eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtése, valamint a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációja. Mindemellett közkönyvtári feladatokat is ellát: rendszeresen szervez koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat. Egyedi gyűjteményével, folyamatosan korszerűsödő szolgáltatásrendszerével és infrastruktúrájával fontos és egyre inkább nélkülözhetetlen információs központ. Gyűjteményében kiemelt helyen szerepel nagy világnyelvek, a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga; mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai.

Az ingyenes Tolkien-nap helyszíne: Országos Idegennyelvű Könyvtár, Budapest V., Molnár utca 11. Időpont: április 6., szombat 10.00–17.30

Forrás és fotó: Országos Idegennyelvű Könyvtár