A pákozdi csata, a magyar szabadságharc első nagyobb ütközete politikai-erkölcsi hatása révén jelképpé vált. Vajon miért volt sorsdöntő ez az összecsapás? Hogyan lett a honleányokból honvédlány? És milyen hadszínterei voltak Petőfi életének? A Talpig magyar e heti adásából kiderül. Podcastajánló.

Pontosan 175 éve, 1848. szeptember 29-én zajlott a pákozdi csata – az 1848–1849-es forradalom ezzel szabadságharccá szélesedett. Mitől vált ilyen jelentőségűvé ez a csata? A Talpig magyar podcast vendége Dr. Csikány Tamás történész, egyetemi tanár.

Az 1848–49-es forradalomban és szabadságharcban a nők többsége a sebesülteket ápolta, vagy ellátmányt biztosított a harcolók számára, de voltak, akik katonának álltak. Hogyan lett a honleányokból honvédlány? A kérdésre Fónagy Zoltán történész válaszol.

A Petőfi-bicentenáriumhoz kapcsolódóan számos múzeumpedagógiai foglalkozással várja a diákokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Többek közt a lázadó Petőfi nyomába eredhetünk, hogy kiderítsük, hogyan kereste a helyét a honvédség rendszerében. A programról Czékmány Anna, a PIM múzeumpedagógusa mesél.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat. Műsorvezető: Rédl Ádám

A Magyar Kultúra Podcastok csatorna néhány korábbi, Petőfivel kapcsolatos epizódja:

Petőfi „megfogadja” Erdélyt/Az engedetlen mesehős/„Odaviszlek szép Erdélyországba…”| Talpig magyar ep.63.

Az éjszaka gyarmatosítása/A bakonyi Adonisz/”Petőfi Sándor akartam lenni” | Talpig magyar ep.64.

Mítosz vagy valóság?/Petőfi körtefája/Egy gondolat bánt engemet | Talpig magyar ep.59.